Srbija

Petak, 29.09.2023.

14:09

Revitalizacija pri kraju: Agregati "Đerdapa 1" jači za 100 megavata FOTO

Stručni timovi EPS, HE "Đerdap", domaćih naučnih institucija i ruske firme "Silovije mašini" privode kraju revitalizaciju HE "Đerdap 1“.

Izvor: B92.net / Jakša Jovović

Revitalizacija pri kraju: Agregati
Foto: Danilo Mijatoviæ, EPS

Pet agregata je revitalizovano, a sada je finiš poslednje faze revitalizacije i radi se agregat A3.

"Montiranje je pri kraju i za 10–15 dana se očekuje prvo pokretanje agregata, potom sledi faza ispitivanja i početkom novembra se očekuje priključenje na mrežu", rekao je Radomir Mitrović, rukovodilac službe za revitalizaciju.

Prema njegovim rečima, rok trajanja turbina je 200.000 radnih sati, a prethodni agregat je zahvaljujući dobrom održavanju napunio 350.000 radnih sati.

"Demontiran je u ispravnom stanju, možda ćemo ga prodati Rumunima", kazao je Mitrović.

On je rekao da sada koristimo više vode jer je rumunska strana zbog loše urađene revitalizacije u nemogućnosti da je iskoristi.
Foto: Danilo Mijatoviæ, EPS
"Zato žurimo da što pre pokrenemo agregat", objasnio je.

Po završetku obnove, naša najveća HE imaće veću snagu i pouzdanost i duži radni vek za narednih 30 do 40 godina. Nominalna aktivna snaga agregata posle revitalizacije je 190 MW, a pre je bila 171 MW, što znači da se revitalizacijom elektrane dobila jedna nova elektrana, instalisane snage oko 100 MW. Sada će HE "Đerdap 1“ imati snagu 1.140 MW.

"Revitalizacijom smo dobili u proseku 10 odsto instalisane snage po agregatu", kazao je Mitrović.
Foto: Danilo Mijatoviæ, EPS
Najveći deo koji se montira u jednom komadu je rotor glavnog generatora, težine 610 tona i prečnika 14,152 metara. Radno kolo turbine sa šest lopatica težine 350 tona je najatraktivniji deo koji se montira u jednom komadu. U svaki agregat ugrađeno je oko 40 kilometara energetskih i signalnih kablova. U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača.
Foto: Danilo Mijatoviæ, EPS
Glavni isporučilac opreme je ruska firma "Silovije mašini“ iz Sankt Peterburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama. Koliki je ovo ogroman posao ilustruje podatak da je demontirano 1.300 tona rotirajuće i 950 tona statične opreme.

Izvođači radova su radnici HE "Đerdap 1“, "Goša montaže“, "Đerdap usluga“, ATB Sever iz Subotice, "Jadran“, "Kolubara metal“, kao i stručnjaci instituta "Nikola Tesla“ i "Mihajlo Pupin“, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Ukupna investicija u ovaj projekat premašiće 180 miliona evra.
Foto: Danilo Mijatoviæ, EPS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

19 h

Podeli: