"Rekordni priliv stranih direktnih investicija – uprkos krizi"

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da ćemo prošlu godinu pamtiti po rekordnom prilivu stranih direktnih investicija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.01.2023.

09:50

FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bg

Strane direktne investicije su dostigle nivo od 4,4 milijardi evra.

"To je konačan rezultat za 2022. ostvaren uprkos krizi i globalnoj neizvesnosti. Uprkos svemu tome, investitori nastavljaju da dolaze u Srbiju i otvaraju nova radna mesta”, rekao je Mali.

On je istakao za RTS da je u korelaciji sa ovim podatkom i činjenica da Srbija ostvaruje i rekordno niske stope nezaposlenosti budući da je ovaj indikator već dva kvartala zaredom na nivou od 8,9 odsto, što je rezultat koji nikada pre nije ostvaren.

"Ovo su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, borimo se za svako radno mesto, stopa nezaposlenosti kod mladih je sa 50 odsto smanjena na 25 procenta”, rekao je Mali.

On je podsetio da je za dostizanje zacrtanih ciljeva i prolazak kroz krizu sa što manje posledica, država pomogla privredu i građane sa oko devet milijardi evra.

Odgovarajući na kritike da je stopa nezaposlenosti manja zbog smanjenja broja stanovnika u Srbiji, Mali je istakao da apsolutni brojevi zaposlenosti to demantuju, te naveo da je zaposlenost u Srbiji od 2001. do 2012. godine sa 2,26 miliona spala na 1,8 miliona građana, a da danas ona ponovo iznosi 2,25 miliona.

"To znači da smo kreirali više od 400.000 radnih mesta, odnosno da je toliko ljudi dobilo posao“, rekao je Mali.

On je zaključio da je, uprkos najcrnjim scenarijima, naša zemlja sačuvala radna mesta i proizvodne kapacitete, uz ozbiljnu podršku ekonomiji, a što su sve rezultati naših građana u teškim ekonomskim uslovima.

Pročitajte više:

Mali: Očekujemo usporavanje inflacije; Prosečna plata biće 1.000 evra

Mali najavio izgradnju brze pruge od Beograda do Niša: "Velika zahvalnost EU"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: