Realni rast BDP u prvom kvartalu 0,7 odsto

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu je iznosio 0,7 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2023.

12:29

Realni rast BDP u prvom kvartalu 0,7 odsto
Ilustracija: Depositphotos/Jirsak

Desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2023. godine od 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija 9,9 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 2,3 odsto i u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti 5,7 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 1,5 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 0,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 4,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u prvom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 0,3 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 2,0 odsto i izvoza robe i usluga, 8,3 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava 0,3 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 4,9 odsto i uvoza robe i usluga od 1,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: