Biz - B92.net

"Radićemo na povezivanju privrednika iz Srbije i Saudijske Arabije" FOTO

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali nastavio je danas posetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Bio je na sastanku sa ministrom ekonomije i planiranja te zemlje Faisalom F. Alibrahimom, kao i sa predstavnicima Privredne komore.

Ministar Mali je ministru ekonomije i planiranja preneo makroekonomske rezultate koje je Srbija postigla u prethodnom periodu, kao i potencijale za ulaganje u našu zemlju.

“U poslednje dve godine, dok je trajala kriza izazvana pandemijom korona virusa, Srbija je kumulativno ostvarila najbolje rezultate po pitanju privrednog rasta u Evropi, javni dug nam je pod kontrolom, a nezaposlenost na istorijskom minimumu. Srbija danas privlači rekordan broj stranih direktnih investicija, više od svih država regiona zajedno, a brojni su potencijali naše zemlje za ulaganje. Dobar primer je i naša saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa kojima imamo međudržavni sporazum, a koji su u roku od deset godina postali treći ekonomski partner Srbije. Isto toliko ima prostora i za našu saradnju sa Saudijskom Arabijom” istakao je potpredsednik Vlade.

Sagovornici su istakli i važnost uspostavljanja direktnog leta između dve zemlje, što bi značajno doprinelo razvoju turizma, i podstaklo dalje kontakte privrede.

“Važno je da u Beograd dođu privrednici iz Saudijske Arabije, ali i ministri ekonomije i planiranja, turizma, poljoprivrede i predstavnici Privredne komore Kraljevine Saudijske Arabije, dakle, da to bude šira delegacija sa konkrentim kompanijama, kako bismo stvorili kontakte i sagledali sve mogućnosti za saradnju, kojih zaista ima mnogo. U svetu punom neizvesnosti, potrebni su nam prijatelji sa kojima možemo da sarađujemo na više polja”, istakao je Mali.

Predstavnici Privredne komore su izrazili želju da što više njihovih privatnih kompanija posluje u Srbiji, kao i srpskih u Saudijskoj Arabiji, i prihvatili poziv ministra da dođu u Beograd sa predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je ovim sastancima završio dvodnevnu posetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji, tokom koje se sastao i sa ministrom turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmedom El Hatibom i ministrom finansija Mohamedom El Džadanom, kao i sa predstavicima Saudijskog fonda za razvoj.

Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.