Biz - B92.net

Prvi let Er Srbije do Tjenđina: Posle 22 godine, ponovo direktni letovi do Kine FOTO

Danas u 14:10, letom JU702, Er Srbija je sa Aerodroma Nikola Tesla Beograd poletela ka Tjenđinu.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Air Serbia
Foto: Air Serbia

Time je nacionalna avio-kompanija, posle 22 godine pauze ponovo uspostavila direktne letove do Kine. Na ovoj liniji leteće širokotrupni erbas A330-200 avioni iz dugolinijske flote Er Srbije.

Od Beograda do Tjenđina leteće se petkom sa prosečnim trajanjem leta od 10 sati, dok će se letovi od Tjenđina do Beograda realizovati nedeljom i prosečno će trajati oko 12 časova.

Svečanom ispraćaju prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar turizma i omladine Husein Memić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, kao i predstavnici medija.

"Otvorili smo novo poglavlje u našem poslovanju pružajući putnicima mogućnost da lete direktno do Kine, što će, verujemo, značajno olakšati njihovo putovanje do ove daleke destinacije. Beograd već izvesno vreme pruža dobru povezanost šireg regiona Balkana sa brojnim destinacijama u svetu. Od danas se iz Beograda leti i do Kine. Naša kompanija je jedna od samo nekoliko u Evropi koje imaju direktne letove do te azijske zemlje. Sada letimo u Tjenđin, a u budućnosti, nadamo se, i do drugih važnih kineskih gradova," rekao je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.

Uspostavljanjem direktne linije do Kine, Er Srbija je svojim putnicima omogućila dobre konekcije preko Beograda ka destinacijama poput Amsterdama, Barselone, Osla, Pariza, Stokholma, Frankfurta, Ljubljane, Praga, Venecije, Valensije, Zagreba i drugih iz svoje rastuće mreže. Avio-karte su dostupne putem mobilne aplikacije i veb sajta Er Srbije.

"Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama"

Foto: Air Serbia
Foto: Air Serbia

Prvi let Er Srbije za Kinu od Beograda do Kine dodatno će ojačati privredne veze dve zemlje, dovesti nove investitore, kada se normalizuje situacija sa kovidom privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti međuljudske odnose dva naroda, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnavić povodom prvog leta od Beograda za kineski grad Tjenđin.

Prvi avion koji će leteti za Kinu posle 2022. godine pozdravili su pored premijerke Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Na konferenciji prisustvali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i drugi gosti.

Premijerka je istakla da će ovim letom Beograd biti povezan, ne samo sa Tjenđinom, već i sa Pekingom, jer je ovaj, kako je objasnila, lučki grad u severnom delu Kine udaljen pola sata brzim vozom od kineske prestonice.

Navela je da je Tjendjin 20. najveći grad na svetu u kome živi 13,5 miliona ljudi i predstavlja jedno od najvažnijih ekonomski, administrativnih, kulturnih i privrednih čvorišta Kine.

Ocenila je da će bolja saobraćajna povezanost dve zemlje unaprediti ekonomsku i privrednu saradnju Srbije i Kine, ali i dodatno povezati dve zemlje na nivou kulture, s obzirom na to da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

"Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama", rekla je Brnabić.

Govoreći o turističkoj saradnji Srbije i Kine, premijerka je rekla da je 2019. godine najveći broj dolazaka turista u Srbiju bio upravo iz Kine - 145.000 sa ostvarenih 268.500 noćenja.

Tome su, kazala je, doprineli letovi kineske nacionalne avio kompanije, ali i to što je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj evropi koja je potpisala sa Kinom sporazum o ukidanju viza.

Kada je u pitanju privredna razmena Srbije i Kine, Brnabić je navela da su dve zemlje 2001. godine premašile robnu razmenu od pet milijardu dolara.

”Tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu je povećan čak 152 puta", rekla je Brnabić.

Istakla je da je apsolutni prioritet Srbije koji se tiče unapredjenja saradnje sa Kinom, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini.

”Onoga dana kada budemo potpisali taj sporazum sa Kinom nebo je granica. Plasman naših proizvoda na moćno tržište Kine je nešto što će nama otvoriti takva vrata i mogućnosti da će naša ekonomija to osetiti u istom trenutku", kazala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.