Prva deonica Moravskog koridora do kraja meseca – evo šta se još gradi

Prvi deo Moravskog koridora, od Pojata do Makrešana, biće pušten u saobraćaj tokom aprila.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.04.2023.

11:49

Prva deonica Moravskog koridora do kraja meseca – evo šta se još gradi
Ilustracija: Shutterstock/Maksim Safaniuk

Taj auto-put će biti ukupne dužine 112 kilometara, a u septembru će biti završena deonica do Koševa, što znači da će Kruševac biti spojen sa auto-putem.

Do sledeće godine će takođe biti završena deonica od Adrana do Preljine, a do sredine 2025. godine deo između Koševa i Adrana, koji podrazumeva Trstenik, Vrnjačku Banju i dve petlje kod Kraljeva.

Plan je da deonica auto-puta od Pakovraća do Požege bude zavšena do kraja ove godine, a na njoj postoje dva kompleksna tunela.

Jedan od tih tunela je 'Laz' na kojem je probijena druga cev, a drugi je 'Munjino brdo', gde se očekuje probijanje cevi u julu ili avgustu.

Evo kako napreduju radovi na tunelu Laz VIDEO

Kada bude završena deonica do Požege, počeće radovi na izgradnji dva nova puta. Prvi je put od Požege do Kotromana, dužine 60 kilometara, koji je veza prema Republici Srpskoj.

Osim toga, gradiće se 107 kilometara puta od Požege do Boljara, što će biti veza auto-putem prema Crnoj Gori.

Do kraja godine će biti završena izgradnja auto-puta Sremska Rača – Kuzmin, što je prvi deo auto-puta Beograd–Sarajevo, dok Republika Srpska radi svoj deo auto-puta do Bijeljine.

Mali: Ove godine pokrećemo dva velika projekta

Između ostalog, u junu će biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka. Već je počelo projektovanje poslednjih 31 kilometar od Bubanj Potoka do Pančeva sa velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče. Takođe, ove godine će početi da se radi 175 kilometara brze saobraćajnice Bački breg – Nakovo.

Rekonstrukcija i izgradnja pruga

Radi se i na rekonstrukciji i izgradnji železničkih pruga.

Urađeno je 75 kilometara brze pruge do Novog Sada, sada se radi 108 kilometara brze pruge do Subotice, i potpisan je ugovor sa Evropskom komisijom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, vredan 2,75 milijardi evra, o izgradnji 230 kilometara brze pruge do Niša.

Do kraja sledeće godine će biti završena brza pruga do Subotice, što će omogućiti da se od Beograda do Subotice stigne za sat i 12 minuta.

Početkom sledeće godine biće prvi tenderi za izgradnju brze pruge do Niša, što znači da će iz Niša moći da se ide za Budimpeštu za nešto više od četiri i po sata brzom prugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: