Vesti -

Prijem Srbije u Parizu za delegate BIE – šansa da budemo centar sveta 2027.

Srbija je u Parizu, kao domaćin specijalizovane izložbe Ekspo 2027. u Beogradu, priredila svečani prijem za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Marina Jančević
Foto: Marina Jančević

Oni će sutra učestvovati na 173. Generalnoj skupštini BIE.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji predvode delegaciju Srbije na Skupštini BIE, poručili su večeras u rezidenciji ambasade Srbije u Francuskoj da će delegatima predstaviti sve što je Srbija za kratko vreme uradila na pripremama za organizaciju izložbe Ekspo 2027. i da ćemo tu izložbu iskoristiti da prikažemo Srbiju u najboljem svetlu u svetu.

"Sutra predstavljamo šta smo započeli, a mnogo je već započeto kada je reč o infrastrukturnim radovima. Projekat je ogroman i zaista će promeniti Beograd i Srbiju, ali nas čeka jako puno posla i zato ne sme nijedan da da se izgubi. Sutra ćemo napraviti presek dokle smo stigli i šta planiramo", rekla je Begovićeva za Tanjug. Istakla je da taj projekat ne podrazumeva samo Ekspo, već i razvoj jednog novog dela Beograda.

"Tu niče i novi Nacionalni stadion, ceo sajam dobija novi prostor, širi i bolji, gde ćemo moći da organizujemo velike izložbe. Videla sam nedavno u Lisabonu vrlo sličan koncept kao u Beogradu, gde je sajam izmešten van grada i gde je taj prostor posle 10 ili 15 godina postao grad u gradu, gde pre svega žive mladi", rekla je Begovićeva.

Ona je dodala da će tu biti i spoj železnice sa rečnim saobraćajem taksijem na reci. Ministarka je navela da će biti izgrađeni i mnogi prateći objekti koji sada možda nisu u fokusu. "Sve će to biti unapređeno, izgrađeno i renovirano. Beograd dobija jednu šansu da bude centar sveta 2027. godine", naglasila je Begovićeva.

Kazala je da se izvode pripremni radovi koji možda još nisu vidljivi građanima i da će biti izgrađen prostor od 127 hektara zemlje, sa pratećim objektima. Dodala je da će na Ekspo doći skoro tri miliona ljudi i da zato moraju da se šire kapaciteti ne samo u Beogradu već i u drugim mestima, na primer, Novom Sadu s obzirom da do tog grada ide brza pruga. Veliki infrastrukturni radovi su ispred nas i to će biti u jednom momentu najveće gradilište u regionu, istakla je ona.

Na pitanje koga će Srbija sutra podržati na glasanju za domaćina Ekspa 2030, ministarka je rekla da je glasanje tajno i da zato to sada ne može da otkrije.

Foto: Marina Jančević
Foto: Marina Jančević

Ministar Mihailo Jovanović je rekao za Tanjug da je Generalna skupština prilika za našu zemlju da se susretnemo sa predstavnicima zemalja koje su glasale za Srbiju, ali i onima koji su nam bili konkurenti i da ih sve pozovemo da dođu u Srbiju na Ekspo 2027. Naše očekivanje je da će na Ekspo doći posetioci iz čak 120 zemalja sveta, dodao je on.

"To je velika prilika za nas kao zemlju nauke, tehnologije, inovacija i digitalizacije, da napravimo još jedan iskorak i da se prikažemo kao odličan domaćin, ali i kao zemlja naprednih tehnologija. U tom smislu Vlada Srbije pravi poseban program kako ćemo u naredne četiri godine dodatno ulaganjem u veštačku inteligenciju, digitalizaciju i razvoj biotehnologije pokazati celom svetu da smo regionalni lider i da zaslužujemo titulu regionalnog naučnog i tehnološkog haba", rekao je Jovanović.

On je podsetio da je Srbija već dodelila prve dozvole za testiranje autonomnih vozila koje podrazumevaju prisustvo vozača i istakao da je cilj da do Ekspa imamo potpuno autonomna vozila za posetioce izložbe. "Srbija mora da uvede i 5G mrežu do 2027. i da napravimo dodatni iskorak u razvoju veštačke inteligencije i u razvoju autonomnih vozila i da imamo vozila koja mogu samostalno u potpunosti da se kreću i da ih 2027. demonstriramo", rekao je Jovanović.

Kazao je da će aukcija za dodelu 5G frekvencija biti jedan od prioritetnih projekata i za novu vladu i da očekuje da se to desi u 2024. godini.

Delegati BIE će sutra birati domaćina Svetske izložbe 2030. godine, između kandidata: Rima-Italija, Rijad-Saudijska Arabija i Busan-Republika Koreja. Prijavili su se ranije i Moskva i Odesa, ali je kandidatura povučena. Svetska izložba Ekspo 2020. u Dubaiju je zbog epidemije korona virusa održana od 1. oktobra do 31. marta. Ekspo 2025. biće održan u japanskom gradu Osaka, od 13. aprila do 13. oktobra. Srbija je u Parizu 21. juna ove godine pobedila u sva četiri kruga glasanja za domaćina za organizovanje međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. u Beogradu, a takmičila se sa SAD, Argentinom, Španijom i Tajlandom. Specijalizovani Ekspo biće održan u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. sa predloženom temom "Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.