"Povećavamo jednokratnu pomoć sa 100.000 na 300.000 dinara"

Ministar finansija Siniša Mali prisustvuje današnjem zadesanju Narodne skupštine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.11.2021.

13:32

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr

Od 1. januara naredne godine jednokratna pomoć za prvorođeno dete će biti povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, kazao je on.

Mali je u Skupštini Srbije rekao da je dalju podršku i podsticaje politici povećanja nataliteta najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Povećavamo jednokratnu pomoć sa 100.000 na 300.000 dinara upravo kako bismo podstakli mlade bračne parove, mlade ljude da rađaju decu. Budžet koji smo izglasali juče, novi auto-putevi, nove fabrike, nove i brze železničke pruge ne znače nam ništa ukoliko nemamo dece koja će se tim auto-putevima i prugama voziti”, rekao je Mali.

Ministar je kazao da je predsednik Vučić najavio i da će se u narednih 10 do 15 dana izaći sa dodatnim merama podrške politici nataliteta za drugorođeno i trećerođeno dete.

"Nadam se da to dovoljno govori i o politici koju Vlada Srbije u ovom trenutku vodi. Ako pogledate iznos pomoći, uzimajući u obzir broj prvorođene dece u Srbiji, to je negde 5,7 milijardi dinara podrške i veće pomoći u 2022.godini, tačno po kursu negde oko 50 miliona evra”, istakao je ministar finansija.

"Sledeće nedelje na račune 309 klubova 10 miliona evra"

Ministar Mali najavio je da će sledeće sedmice na račune 309 sportskih klubova biti uplaćeno 1,2 milijarde dinara, odnosno oko 10 miliona evra. On je rekao da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti usvojena posebna uredba za finansijsku podršku sportskim organizacijama.

"Reč je o karateu, atletici, tekvondu, boksu, veslanju, rvanju, kajaku, plivanju, stonom tenisu, tenisu, džudou, streljaštvu, košarci, odbojci, vaterpolou, rukometu. Svi klubovi iz prve i iz druge lige, ženski i muški, dobiće novčanu pomoć od Vlade Srbije", rekao je Mali.

Ministar finansija je rekao da će biti uplaćen još 20 miliona dinara za paraolimpijski sport.

"Ogromna podrška našem sportu, našim sportstima iako vlada i dalje velika kriza koja je izazvana kovidom-19. Mi od ulaganja u sport ne odustajemo, i to ne samo u sportsku infrastukturu", rekao je Mali.

On je podsetio da su u budžetu za 2022. godinu, koji je juče usvojen u parlamentu, opredeljena sredstva i za završetak multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku, za početak izgradnje strelišta na Carevoj ćupriji i razne druge projekte.

Mali je rekao da se nastavlja i izgradnja fudbalskih stadiona po celoj Srbiji.

"Važno nam je da pokažemo podršku i sporskim klubovima kako bismo obezbedili dovoljno novca i za opremu i za sportska tamičenja. Da nam se mladi bave sportom i da Srbija ostvaruje još bolje rezultate u svim sportovima", rekao je Mali.

Eksproprijacija i Rio Tinto

"Zakon o eksproprijaciji usklađen je sa Ustavom naše zemlje i nikad se nije desilo da je bilo ko uskraćen za neko pravo", napomenuo je Mali tokom rasprave.

Kako je rekao, procedura se zasniva na proceni Poreske uprave ili Uprave za javne prihove, a država je, ističe, uvek platila i više od onog što kaže rešenje uprave.

"Hoćemo li da zaustavimo sve investicije, da li ste protiv auto-puteva, bolnica, škola? Recite mi jednu osobu kojoj država nije isplatila ono što je dogovoreno. Pola godine nam stoji izgradnja auto-puta, jer neko želi pet puta veću cenu, ne želimo to da dozvolimo uz sva prava koja poštujemo za tu osobu", naglasio je ministar u obraćanju poslanicima.

Poručio je da taj zakon nema bilo kakve veze sa Rio Tintom.

"To možete vidite u tajkunskim medijima, ljudi nemaju šta da ponude narodu i onda svaki put kad se nešto uradi to rade čisto da se pojave i nešto kažu. U ovom trenutku čekamo dokumenta od Rio Tinta, pa da se opredelimo da li je to dobro ili nije, pa da pitamo građane. Ništa se neće doneti bez da odlučuju građani Srbije - i niko drugi", tvrdi Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: