"Počelo da nam stiže oružje naručeno od Zapada"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Baku, čime je započeo dvodnevnu radnu posetu Azerbejdžanu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2022.

20:45

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIÆ

"Za nas je veoma važna poseta, imamo istinski prijateljske odnose s Azerbejdžanom", rekao je Vučić u obraćanju javnosti u Srbiji iz Bakua.

On je istakao da ga sutra očekuju važni razgovori po pitanju energetike, od električne energije, preko podvodnog kabla od Rumunije i Mađarske, što je projekat koji bi predstavljao zamenu za energente iz Rusije, pa sve do vojne industrije.

"Nešto od onoga što smo naručivali sa Zapada počeli smo da dobijamo ovih dana, o tome ćemo izvestiti javnost uskoro", najavio je.

Oglasilo se ministarstvo: Kalcit u Srbiji čist, vađenje nije štetno po životnu sredinu

"Nisam zadovoljan kako nam funkcionišu neke vojne fabrike. Tu ćemo morati mnogo toga da promenimo, kada je odnos prema državnom kapitalu u pitanju", upozorio je Vučić.

"Imali smo jednu 29-ku, a sada imamo 14, kada govorimo o lovcima. Naša vojska i odbrambeni sistem je 10 do 15 puta snažniji nego što je to bio slučaj samo pre 10 godina", dodao je.

Povodom najave da će Turska da da ''bajraktare'' Prištini, Vučić je rekao da će to uticati na odnose sa tom zemljom.

"Kada se kaže da će Kosovo dobiti bajraktare to nije laka vest za nas, iako poštujemo turskog predsednika Erdogana. Moraćemo da budemo u stanju da odgovorimo na sve izazove", istakao je predsednik Srbije.

“Ali to znači da moramo imati pripremljenu protivvazduhoplovnu odbranu, lovačku eskadrilu, da budu u stanju da odgovore na izazove, a na stranu to što nemaju pravo da ih naoružavaju”, rekao je Vučić.

"Do maja ćemo verujem uspeti da se pohvalimo značajnim brojem dronova kamikaza i svega drugog što nam je potrebno za odbranu zemlje", najavio je.

"Spasavamo Zastava oružje. Moramo to zarad sebe, šta hoće, da prestanemo da proizvodim puške, mitraljeze...", istakao je Vučić govoreći o državnoj pomoći toj fabrici.

"Kalcit je naše bogatstvo kao i zlato, to je bogatstvo naše zemlje", rekao je Vučić o toj ovih dana aktuelnoj temi u Srbiji.

Vučića su na aerodromu "Hejdar Alijev" dočekali Jagub Ejubov, prvi potpredsednik Vlade Azerbejdžana, Halaf Halafov zamenik ministra spoljnih poslova i Kamil Hasijev, ambasador u Beogradu.

Vučić će se sutra prvo sastati sa ministrom odbrambene industrije Azerbejdžana Madatom Gulijevim, a posle toga u Predsedničkoj palati sa predsednikom Ilhamom Alijevim.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su ministar finansija Siniša Mali i ministarka za energetiku i rudarstvo Dubravka Đedović.

Tokom boravka u Bakuu Vučić će obići i Centar "Hejdar Alijev".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: