Vesti -

Patriotski čin Simpa, fabrika crkvi

Beograd -- Fabrika Simpo iz Vranja poklonila je Eparhiji raško-prizrenskoj svoj pogon za proizvodnju lameliranog nameštaja i pilanu u Zubinom Potoku.

Izvor: Beta
Podeli

To je učinjeno sa idejom da na taj način obnovi njegove proizvodne i prodajne kapacitete.

Ugovor o poklonu potpisali su u Beogradu predsednik Simpa Dragomir Tomić i episkop raško-prizrenski Teodosije, uz prisustvo ministra zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina.

"Često kažu da se patriotizam ne sipa u traktor - e vidite da se patriotizam može sipati u traktor - i ovo je način da se pokaže da naš odnos prema Srbima na KIM može da bude zasnovan i na ekonomiji i da može da, upravo tako razmišljajući, sacuva Srbiju na KIM", rekao je Vulin.

Vladika raško-prizrenski Teodosije je rekao da će crkva učiniti sve da, uz pomoć države i Simpa, pokrene proizvodnju u fabrici, objašnjavajući da je crkva, kao pravno lice, postala samo vlasnik imovine i garant njenog očuvanja, a ne rukovodilac preduzeća.

"Kosovo i Metohija su specifična teritorija pod upravom Ujedinjenih nacija, u skladu s Rezolucijom 1244. U neke specifičnosti treba ulaziti, a u neke ne treba. Mislim da je ovo odlično rešenje za očuvanje procesa proizvodnje i garant očuvanja vlasništva. A najvažnije je što će ljudi u Zubinom Potoku imati više posla", rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Fabrika u Zubinom Potoku nije, kako je objasnio, stala zato što neko njome ne ume da rukovodi, nego zato što ima "ekonomske probleme zbog prelaska administrativne linije".

"Sada su ti problemi dobrim delom rešeni", rekao je Vulin i dodao da je siguran da će autoritet vladike Teodosija uspeti da pokrene fabriku i da joj osigura podršku medjunarodne zajednice.

"Fabriku na Kosovu i Metohiji više niko ne može da ospori, ona je vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i našeg naroda", rekao je Vulin.

Na pitanje novinara da li će i druga preduzeća slediti primer Simpa Vulin je naglasio da je ovo akt slobodne volje, ali i dobar primer kako se mogu rešavati problemi na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Simpa Dragomir Tomić rekao je da pogon te fabrike u Zubinom Potoku ima 88 zaposlenih i dodao da je njegovo poklanjanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi deo napora da se njen kapacitet održi na dobrobit radnika i njihovih porodica.

Episkop Teodosije je istakao da je potpisivanjem ovog ugovora "učinjeno još jedno dobro delo koje se tiče crkve, države a najviše našeg naroda na KIM".

Teodosije se zahvalio kompaniji Simpo na poklonu koji je dobijen u cilju jačanja jedinstva crkve države i našeg naroda i njegovo opstanka na KIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.