Vesti -

Novosti: Četiri nova rudnika, milijarde u budžet

Beograd -- Rudnik u Bosilegradu i nalazište kod Bora - prve su investicije u rudarstvo koje bi mogle da zažive u Srbiji posle gotovo pola veka.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Loznica je krajem novembra dobila info-centar u kome zainteresovani mogu da se raspitaju o ulaganju u jadarit, jedinstveni mineral koji je 2004. godine pronađen u ovoj oblasti. Mineral koji u svom sastavu ima litijum i bor, koji imaju široku primenu u industriji, pre 12 godina pronašli su geolozi privatne firme "Rio Tinto", ćerke kompanije "Rio Tinto grupe". U toku su istražne radnje, od kojih će Srbija do kraja 2017. direktno dobiti 20 miliona dolara. "Rio Tinto" planira da gradnju rudnika počne 2019.

Nakon toga, u procesu istražnih radnji je i jama jadarita kod Loznice i rudnik litijumskih minerala kod Baljevca.

Ovo su prva četiri rudnika koja bi mogla biti otvorena u Srbiji u narednih pet do sedam godina, a u državnu kasu bi trebalo da ubace pet milijardi dolara investicija. Ulagači su mahom stranci, a kopaće se zlato, jadarit, litijum..., pišu Večernje novosti.

Dok se nove jame uveliko pripremaju za iskopavanje, stari rudnici u vlasništvu države su u stalnim procesima restrukturiranja, problematičnih vlasničkih struktura, pa se neki čak i - iznajmljuju na mesec dana.

Britanska kompanija "Mineko limited" najavila je otvaranje novog rudnika olova i cinka u Srbiji, kod Bosilegrada. Ova firma na području ove opštine u Pčinjskom okrugu s partnerima sprovodi istraživanja olova i cinka od 2010. Prvobitna istraživanja su pokazala da postoji dovoljna količina rude za otvaranje rudnika "Bosil - metal".

„Elaborat je overen na 1.700.000 tona dokazane rude, a pokazalo se da je ovo područje bogato olovo-cinkanom rudom uz prisustvo bakra. Otvaranje rudnika, ukoliko sve bude išlo po planu, planirano je za 2018”, saopštili su iz "Mineka".

Što se nalazišta zlata kod Bora tiče, na Čukaru peki je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto po toni i sadržajem zlata od 1,5 grama. Procenjeno je da se iz te rude može dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Poslednji rok za otvaranje ovog rudnika pominje se 2022. godina.

Kada su državne jame u pitanju, situacija je drugačija jer većina rudnika finansijski stoji loše.

“Na restrukturiranju rudnika za podzemnu eksploataciju uglja nije urađeno mnogo”, kaže Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost".

“Što se rudnika obojenih metala tiče, najveći rudnik zlata "Lece" je u nedefinisanom statusu, jer ga je privatizovao Miroslav Bogićević. Kompanija iz Dubaija dobila je zakup, a država im ga produžava - na mesec dana. Samo prošle godine su iskopali zlata u vrednosti od 50 miliona evra iz ovog rudnika”, kaže on.

Jednom od najstarijih rudnika u zemlji prete - katanci. Dva rudnika, "Vrška čuka" i "Bogovina", prvi su od ukupno četiri rudnika u sastavu JP "Resavica" koji će biti zatvoreni, i to najverovatnije u februaru naredne godine. Na tom spisku su i "Jasenovac" i "Ibarski rudnici".

Za troškove zatvaranja rudnika, i budžetom za 2017.predviđeno je 5,07 milijardi za subvencije u "Resavicu", umesto dosadašnjih 4,47, koliko su rudnici prethodnih godina dobijali.

“Sredstva u iznosu od 600 miliona dinara namenjena su za realizaciju prve faze zatvaranja rudnika, otkopavanje rezervi i povlačenje opreme iz jame, u skladu sa Planom reorganizacije i finansijske konsolidacije "Resavice" - stoji u budžetu za 2017.

Ipak, još nije jasno kako će se tačno rešiti sudbina 1.200 radnika, koji će biti višak.

“Rudnici ne mogu da se zatvore preko noći. Rok je 1. mart da se krene u proces zatvaranja, ali mi smo tražili da on traje, u zavisnosti od pogona, i do tri godine. Pitanje je da li će nam to dozvoliti. Za to vreme, radnici iz proizvodnje će verovatno preći u druge jame, a predviđeno je da iz "Resavice" ode oko 1.000 ljudi koji rade u administraciji. Do 31. marta 2017. treba da se donese socijalni program za ove ljude”, kaže Goran Nikolić iz sindikata radnika "Resavice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.