NIS i Računarski fakultet uspostavili saradnju

Kompanija NIS i Računarski fakultet Univerziteta Union uspostavili su saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

Srbija

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 16.05.2022.

17:34

NIS i Računarski fakultet uspostavili saradnju
Foto: NIS

Memorandum o saradnji su potpisali Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Bojana Dimić Surla, dekan Računarskog fakulteta.

Cilj ovog memoranduma je povezivanje naučnog rada fakulteta sa poslovnim aktivnostima NIS-a, što će doprineti naučnoj afirmaciji fakulteta i uspešnijem poslovanju kompanije.

Memorandumom su predviđena razmena znanja i iskustava, naučna istraživanja i naučno-konsultativne usluge, obuke i treninzi, učešće u zajedničkim projektima, organizacija uzajamnih gostujućih predavanja, kao i uključivanje studenata u programe NIS-a namenjene mladima i stručne prakse, u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije.

Saradnja NIS-a i Računarskog fakulteta odvijaće se i u okviru master programa "Master in Computational Finance (MCF) program". Ovaj program jedan je od pionira u integrativnom obrazovanju u oblasti računarskih finansija. On integriše finansije, računarstvo, mašinsko učenje i digitalnu transformaciju moderne ekonomije.
Foto: NIS
Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, izjavio je da je ovo još jedan od koraka u pravcu unapređenja saradnje kompanije sa fakultetima u Srbiji.

"Ova naša delatnost postoji već više od deset godina, u okviru programa 'Energija znanja'. U početku smo uspostavili saradnju sa fakultetima iz oblasti nafte i gasa, a u nekom trenutku smo shvatili da treba proširiti saradnju i na druge fakultete i druge smerove. Sa jedne strane mi tako dobijamo bazu novih kvalitetnih kadrova, a sa druge zainteresovani fakulteti imaju priliku da sarađuju sa industrijom. Verujem da će ova saradnja zaživeti u obostranom interesu. To je prilika i za mlade ljude sa ovog fakulteta da dođu na praksu kod nas, da vide čime se NIS bavi, a možda će naći i svoju budućnost u NIS-u", naveo je Smirnov.

Bojana Dimić Surla, dekan Računarskog fakulteta, kaže da joj je velika čast i zadovoljstvo što je kompanija NIS uvrstila i Računarski fakultet u krug fakulteta sa kojima sarađuje.

"Računarski fakultet postoji već 20 godina i već smo prepoznati od strane velikog broja IT kompanija kao institucija koja obezbeđuje kvalitetno obrazovanje iz oblasti računarstva. Kolege iz NIS-a su posebno zainteresovane za naš studijski program iz računarskih finansija, u kojem su prepoznali da mogu dobiti znanje koje je značajno za njih. Posebno nam je drago što ovim memorandumom naši studenti dobijaju priliku da učestvuju na praksama u NIS-u, da dobiju dodatnu edukaciju od stručnjaka iz prakse, jer akademsko obrazovanje posebno dobija značaj ukoliko se poveže sa praktičnim primenama", navela je Bojana Dimić Surla.
Foto: NIS
Prof. dr Branko Urošević, profesor na master programu "Master in Computational Finance (MCF)", koji je i kreator ovog programa, naveo je da je on jedinstven u našoj zemlji, ali i u regionu i da je NIS kao jedna od vodećih kompanija u Srbiji pravi partner za fakultet.

"Ono što je karakteristično za ovaj master jeste da daje jedinstven spoj između programiranja, što je naša stručnost na fakultetu, i finansija, mašinskog učenja i rada sa podacima, tako da ekonomisti, inženjeri, fizičari i mnogi drugi mogu da dolaze na program da zajedno uče", naveo je profesor Urošević.

NIS i Računarski fakultet sarađivaće posredstvom NIS-ovog programa "Energija znanja", koji je pokrenut 2012. godine i u okviru kog kompanija sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu i stipendira studente iz Srbije.

Zbog svog doprinosa unapređenju kvaliteta obrazovanja u Srbiji, NIS je prva kompanija koja je dobila "Svetosavsku nagradu" koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: