Vesti -

Nemci poslali stručnjake, dižu naše firme

Beograd -- Nemački stručnjaci borave u srpskim firmama pomažući im da povećaju kvalitet proizvodnje i upoznaju se sa načinom funkcionisanja velikih nemačkih kompanija.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovi nemački stručnjaci su radili u nemačkoj industriji, institucijama i obrazovnim ustanovama.

Nemački eskperti trenutno se nalaze u kompanijama u Požegi, Ubu i Beogradu, a uskoro se očekuje dolazak novih i u Užice, Čačak, Zemun i SZenjanin, saopštila je Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Za ovu vrstu usluge do sada su najviše aplicirale kompanije iz proizvodnih delatnosti, do sada je najviše nemačkih stručnjaka angažovano u metalskom sektoru i u oblasti proizvodnje građevinskog materijala, ali se očekuje i dolazak stručnjaka iz oblasti mašinske, hemijske i drvne industrije, turizma i ugostiteljstva, kao i industrije hrane i pića.

Seniorski ekspertski servis iz Bona, koji ima preko 17.000 eksperata, jedna je od najvećih ekspertskih organizacija u svetu.

U Srbiji je od 2005. godine do danas boravilo skoro 300 nemačkih eksperata za različite grane industrije, u državnim institucijama, lokalnim samoupravama, a šef tima za nemačku ekspertsku podršku i zastupnik tog servisa za Srbiju je Milan Vučković.

BSN radi na tome da usluge Seniorskog ekspertskog servisa približi domaćim kompanijama, čiji menadžeri najčešće nisu upoznati sa mogućnošću da u svoje firme dovedu visokokvalifikovane i iskusne nemačke eksperte po simboličnim uslovima.

Honorar i osiguranje za te eksperte pokriva nemačka država, a proces dodele stručnjaka traje manje od dva meseca, navedeno je u saopštenju.

Domaći privrednici snose troškove ishrane i boravka nemačkih eksperata, koji ne moraju da budu smešteni u hotelu, već i u privatnom smeštaju, kao i simbolične dnevnice od sedam evra u dinarima.

Vučković je istakao da boravak nemačkih eksperata može da bude od dve nedelje do tri meseca, a postoji mogućnost angažmana više stručnjaka iz više oblasti, kao i ponovno angažovanje istog eksperta, ukoliko se za to ukaže potreba.

Vučković je naglasio da nemački eksperti ostaju u nekoj vrsti kontakta i saradnje sa firmama u kojima su boravili i istovremeno postaju važan kanal ka nemačkom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.