Vesti -

"Nemam nameru da odustanem od tužbe protiv Svisera za diskriminaciju Srba"

Pravna bitka koju je doktor Marko Lens vodio sa uglednom svetskom kompanijom dobila je svoj sudski epilog u Beču i Beogradu.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
FOTO: Prva TV
FOTO: Prva TV

Presudu srpskog suda kompanija Sviser odbija da prihvati jer spor nije vođen u Švajcarskoj. Doktor Lens je posle izrečenih presuda, odlučio da još jednom presavije tabak i podnese krivične tužbe protiv celokupnog menadžemnta kompanije.

Doktor Lens kaže da nema nameru da odustane od tužbe uprkos saopštenju koje je ovih dana izdala ta aviokompanija u kojoj je su naveli da poštuju presudu Vrhovnog kasacionog suda iako ona ne oslikava njihovo pravno mišljenje.

"Ja to tumačim na vrlo jednostavan način. Oni ne mogu da prihvate i ne žele da prihvate da je sud utvrdio da se diskriminacija odigrala. Oni u svim svojim govorima jasno kažu: Mi nećemo prihvatiti nikakva optuženja na račun diskriminacije, jer se diskriminacija nije desila", kaže doktor Lens, podsećajući da su i srpski sud i bečki sud utvrdili da se diskriminacija dogodila.

Ova kompanije je, nakon dobijanja pravosnažne presude u aprilu, napisala kao vanredni pravni lek reviziju Vrhvnom kasacionom sudu.

"U toj reviziji su krenuli sa uvodnom napomenom u kojoj kažu da su prvostepeni i drugostepeni sudovi bili iritirani rečima izvesne Dorit Rozerberg, a ta izvesna Dorit Rozerberg je, zapravo, bila šefica njihove stanice na aerodromu Beograd jer je govorila reči koje su iritirale i vređale Srbe: Srbi su glupi, Srbi su nevaspitani, Srbi smrde, Srbi su kriminalci, ne treba da putuju...", priča doktor Lens.

Kompanija je navela da, s obzirom da su sudije bile iritirane tim rečima nisu pravilno aplicirale zakon, već su donele odluke zato što su bile emotivno iritirane.

Sviser je svojim zaposlenima naložio da ne svedoče na sudu o ovom slučaju.

Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, kaže da oni na to nemaju pravo, a i njihov kodeks nalaže da se neće tolerisati bilo kakvo diskriminatorsko postupanje.

"Ono što je istakao gospodin Lens jeste da presudom avio-kompanija nije bila obavezna da sankcioniše radnicu koja je, zapravo, izvršila konkretan akt diskriminacije i to jeste ograničenje i presude i zakona. Tu je sad na onima, koji su odgovorni za ponašanje svojih radnika i uopšte za zaštitu ugleda jedne kompanije, da preduzmu neke dalje mere", rekla je Golubovićeva.

Opširnije u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.