Vesti -

Ne menjati kredite iz franka u evro

Beograd -- Gradjani Srbije, kojima su povećani dugovi na kredite indeksirane u švajcarskim francima zbog jačanja te valute, ne bi trebalo da ih konvertuju u evro.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako savetuje portal kamatica.com, oni koji imaju kredite u "švajcarcima" od bankara traže grejs period, odnosno, mirovanje kredita kako bi dobili na vremenu dok franak dodatno ne oslabi i tako umanji i njihova zaduženja.

Kamatica.com je građanima poručila da treba da izdrže i nikako ne konvertuju kredit u evru, jer ne samo što će ih sama procedura koštati, već će očekivani dugoročni trend slabljenja švajcarskog franka prema evru (i posledično, jačanja evra prema franku) dovesti u sličnu nepovoljnu situaciju u kojoj su sada.

Ovu procenu o predstojećem slabljenju franka analitičari Kamatice baziraju na činjenici da je "švajcarac" drastično ojačao tokom krize kada je čitav svet pohitao da svoju imovinu zaštiti pretvarajući je u valutu koja se smatra možda i najstabilnijom na planeti.

Kako je ta vrednost neodrživa, jer nije zasnovana na realnim osnovama - privredi, već na naduvanom odnosu ponude i tražnje, postaje smetnja i samoj švajcarskoj privredi, jer njihovi proizvodi postaju skupi i nekonkurentni i zato je Šavjcarska odlučna da ne dozvoli dalji rast svoje valute.

Naprotiv, za očekivati je da dođe do pada njegove vrednosti.

U Srbiji klijenti najavljuju "bunu" protiv bankara, a Narodna banka i domaći bankari obećavaju uskoro rešenje koje bi trebalo da zadovolji sve strane.

Dok se čeka to davno najavljeno rešenje postaje jasno da tek nekoliko procenata problematičnih zaduženja od ukupno oko 20.000 stambenih kredita u "švajcarcima" ne predstavljaju dovoljnu "kritičnu masu" koja bi dužnicima donela rešenje kojem se nadaju.

Čini se da je našim građanima veća nada u švajcarsku državu nego u državu Srbiju, zaključuje portal Kamatica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.