Biz - B92.net

NBS: iPay See - elektronski novac i u Srbiji

Beograd -- Narodna banka Srbije saopštila je da je dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca kompaniji iPay See iz Beograda.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, ta kompanija koja je do sada imala dozvolu za pružanje platnih usluga kao platna institucija, sada je postala prva domaća institucija elektronskog novca.

"Time je srpsko tržište platnih usluga, prateći savremene tendencije u načinima plaćanja, postalo bogatije za novu vrstu pružalaca platnih usluga", piše u saopštenju.

NBS navodi da je to prva institucija elektronskog novca koja može da obavlja poslove u domaćem platnom prometu (plaćanja između rezidenata u Srbiji), jer se servisi stranih institucija elektronskog novca (na primer PayPal, Skrill i Payoneer), u skladu sa zakonom, mogu koristiti samo u platnom prometu sa inostranstvom.

U početnoj fazi, kako se dodaje, iPay See će izdavati elektronski novac, pre svega, preko mreže distributera čiji će spisak biti objavljen na internet prezentaciji ove institucije.

Plaćanja elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga mogu nesmetano obavljati ne samo građani, već i preduzetnici i firme.

NBS očekuje da će najkasnije početkom naredne godine ova institucija u sledećoj fazi ponuditi korisnicima uslugu tzv. digitalnog novčanika, odnosno da će omogućiti kreiranje elektronskog novca u potpuno virtuelnom okruženju uvođenjem mogućnosti da se stanje elektronskog novca dopunjuje korišćenjem platnih kartica na internetu ili preko mobilnih aplikacija.

"Time bi se stvorili uslovi i za neposredna plaćanja elektronskim novcem na prodajnim mestima, pored toga što će već u početnoj fazi biti omogućeno plaćanje u internet prodavnicama", saopštila je NBS.

NBS je podsetila da elektronski novac predstavlja potpuno ravnopravnu elektronsku zamenu za novčanice i kovani novac, a obično se koristi za plaćanja putem interneta, aplikacija na mobilnim telefonima, NFC čipa i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.