Biz - B92.net

Muškarci u Srbiji – često direktori, retko "domaćini"?

Beograd -- Tek nešto više od 15.000 muškaraca u Srbiji, od ukupno 2,8 miliona, izjasnilo se da ima status domaćina ili domaćice.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Freedomz/Shutterstock
Ilustracija: Freedomz/Shutterstock

Istovremeno, to je uradilo više od 350.000 žena od ukupno oko tri miliona, pokazuju podaci ankete o radnoj snazi za 2020. godinu Republičkog zavoda za statistiku.

Isti izvor navodi i da su muškarci u Srbiji dva puta češće na direktorskim ili funkcionerskim pozicijama od žena, kao i da je među zaposlenima koji imaju obavezu da kontrolišu nečiji rad 58,7 odsto muškaraca, a tek 41,3 odsto žena.

I ovaj 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca, koji se obeležava pod sloganom "Bolji odnosi između žena i muškaraca", muškarci u Srbiji dočekuju bolje pozicionirani na tržištu rada, što najbolje ilustruju podaci o obrazovnom statusu sa jedne i pozicijama na tržištu rada, sa druge strane.

Pomenuta anketa o radnoj snazi pokazuje da su žene obrazovanije, odnosno da prednjače kada je u pitanju visoko obrazovanje, što se onda ne preslikava na tržište rada, odnosno visoke menadžerske ili rukovodeće pozicije, koje dominantno pripadaju muškarcima.

"Teško je odgovoriti tačno na pitanje zašto je na rukovodećim pozicijama više muškaraca nego žena, ali činjenica je da i to čini razliku kada su zarade u pitanju, jer neka tradicionalno ženska zanimanja su slabo plaćena, a opet na rukovodećim pozicijama koje su bolje plaćene je više muškaraca. Verujem da su u pitanju predrasude i tradicionalno vrednovanje muškog i ženskog rada", kaže za sajt Poslovi infostud Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda.

Takve predrasude nisu specifičnost tradicionalnog Balkana, niti Srbije, pošto podaci iz Holivuda pokazuju da su najtraženiji glumci gotovo dva puta više plaćeni od glumica, dok je svojevremeno urađeno istraživanje među direktorima multinacionalnih kompanija u SAD potvrdilo sumnje da među generalnim direktorima ima više muškaraca sa imenom Džon nego žena ukupno.

Muškarci su, pokazuje i anketa o radnoj snazi, a potvrđuje i Todorović, dominantno zastupljeni u zanatskim poslovima, građevinarstvu, rudarstvu, metalskom kompleksu, vojci, policiji, transportu...

"Ne može se reći da se položaj muškaraca znatno razlikuje od položaja žena. Muškarci, zbog fizičkih predispozicija, možda imaju malo veći izbor poslova na tržištu rada", kaže Todorović, navodeći da oni iz razgovora sa radnicima ne stiču utisak da su muškarci na bilo koji način diskriminisani u poslu.

Inače, podaci o poseti sajtu Poslovi infostud pokazuju da su za prvih 10 meseci ove godine u poseti ovog sajta dominirale žene, sa 56,7 odsto, u odnosu na 43,3 odsto muškaraca.

Muškarce koji su preko ovog sajta tražili posao najviše je zanimala trgovina i prodaja, pa je njih 43 odsto konkurisalo za ove poslove, a tu su zatim i administracija (21 odsto), transport (20 odsto), magacin (16 odsto), IT (13 odsto).

Tri najzastupljenija zanimanja među muškim kandidatima od početka ove godine do početka novembra bila su komercijalista, operater u kladionici i referent nabavke. Ubedljivo najveći broj muških kandidata imao je završenu srednju školu i više od 10 godina radnog iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.