"Mladima je potrebno ponuditi nešto novo"

Preduzetnicima je potreban bolji poslovni ambijent, smanjenje birokoratije, unapređenje infrastrukture, lakši pristup finansijama, kao i reforma obrazovanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.12.2016.

08:12

Foto: Thinkstock

To su zaključci Međunarodne konferencije o porodičnom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i BIH na Zlatiboru.

Predstavnica udruženja Udruženja Centar Spektar, Korak dalje i Jelek Ana Jovanović kaže da bi države trebalo da osmisle nove mere koje bi pomogle mladim ljudima na početku poslovanja.

Tokom konferencije mogle su se čuti različite ideje na tu temu, poput smanjenja kaznene politike za početnike i smanjenje poreza i doprinosa, dodala je ona.

"Sasvim je normalno da se na početku greši, neophodno je da obrazovni sektor mnogo više ulaže u stvaranje budućih preduzetnika", rekla je Jovanović za Tanjug.

Ona je dodala da su ranije održane još dve regionalne konferencije koje su se bavile ženskim i omladinskim preduzetništvom. "Zaključak sve tri konferencije je da je neohodno podstaći razvoj preduzetništva i napraviti jedan bolji ambijent", rekla je ona.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je Tanjugu da preduzetnici očekuju smanjenje sive ekonomije, rasterećenje poreskih nameta, ali kvalitetnu radnu snagu. Kaže još da treba ojačati veze izmedju obrazovanje i privrede, kao i koncept dualnog obrazovanja.

Na pitanje koliko će novca NSZ 2017. godine opredeliti za programe zapošljavanja, Martinović navodi da je za to predviđeno 2,8 milijardi dinara, od čega 250 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

"Očekujemo i da se veliki broj lokalnih samouprava uključi u sufinansiranje i da na taj način obezbedimo 700 miliona dinara. To nam omogućava da samo u finansijske programe uključimo preko 25.000 ljudi", rekao je Martinović.

On dodaje da je neophodno da se unapredi saradnja sa poslodavcima kako bi se održala postojeća i stvorila nova radna mesta, time što će se obezbediti podsticaj i iz drugih izvora.

"Sigurno je da će ih biti iz Ministrstva privrede, Razvojne agencije Srbije, da će Fond za razvoj imati povoljne kreditne aranžmane. Mislim da to zaista može biti nešto što će omogućiti jedan progresivan ekonomski razvoj", rekao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: