Srbija

Četvrtak, 20.10.2022.

07:50

Mali potvrdio – evo kad će biti isplaćena pomoć mladima

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da su važni predstojeći razgovori sa MMF-om i naveo da naša zemlja ima najnižu stopu nezaposlenosti ikada.

Izvor: B92.net

Mali potvrdio – evo kad će biti isplaćena pomoć mladima
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Izjavio je da će stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbiji obezbediti nastavak vođenja odgovorne ekonomske politike, i pružiti dodatnu finansijsku stabilnost, u vremenu nepredviđenih svetskih okolnosti i krize.

Mali je podsetio da poseta Misije MMF-a Srbiji počinje danas, da će trajati dve nedelje, kao i da je namera da Srbija ostane „oaza sigurnosti“ za investicije, privredu i građane.

"Danas počinje misija i oni će biti u Beogradu dve nedelje. Razgovaraćemo o velikom broju tema, naročito o temama koje su vezane za postojeću krizu u svetu, i način na koji kriza ima uticaja na srpsku ekonomiju“, rekao je Mali gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima država želi da bude odgovorna i spremna za nepredviđene okolnosti.

"Po svim planovima koje imamo, mi imamo dovoljno novca. Sa pomoći koju bismo dobili od MMF-a, mi smo potpuno stabilni i za narednu godinu. To je najvažnija poruka za građane“, naglasio je on, i dodao da su Srbija i MMF do sada bili i ostali dobri partneri.

Kako je istakao, veoma je korisna saradnja sa MMF-om - ona daje prioritet našim reformama, a pomaže nam i u poboljšanju kreditnog rejtinga.

Ministar je naglasio da je aranžman sa MMF-om u ranijem periodu pomogao Srbiji da brzo i efikasno sprovede reforme, kao i da naša zemlja bude konkurentna.

"Reforma Poreske uprave, unapređenje sistema e-faktura, e-fiskalizacija, upravljanje javnim preduzećima, efikasnije sprovođenje javnih nabavki, kontrola javnih investicija i infrastrukturnih projekata. To su sve reforme koje uspešno sprovodimo kako bi efikasnije trošili novac poreskih obveznika, a sa druge strane kako bi bili atraktivniji za investicije“, rekao je Mali.

On je dodao da nas interesuje i to na koji način preko MMF-a možemo doći do jeftinijeg novca, jer ako se pogleda politika ECB-a i FED-a, kamate rastu, a novac je sve skuplji.

"Sve svoje obaveze država ispunjava na vreme. Mi sa novcem u ovom trenutku nemamo problem. Ono što želimo je da obezbedimo finansijske bafere, jer smo svesni ogromne energetske krize, povećanja cene energenata“, kazao je Mali.

On je naveo i da smo, ako se pogledaju rezultatu od 2015. godine, od kada Srbija sarađuje sa MMF-om, uspeli da ostvarimo ogroman broj reformskih ciljeva.

"Samo od 2018. godine do danas, 26 velikih reformskih ciljeva smo ostvarili, pet je još ostalo da se ostvari i to ćemo u narednih nekoliko meseci završiti“, precizirao je ministar.

"Naša ekonomija konstantno napreduje"

On je dodao da od tada naša ekonomija konstantno napreduje i da je naša zemlja finansijski i ekonomski stabilna, kao i da država sve svoje obaveze ispunjava na vreme. Mali je dodao da Srbija trenutno na računu ima 303,4 milijardi dinara i da smo potpuno likvidni.

"Poslednje dve godine imali smo kumulativno, najbrže rastuću ekonomiju u Evropi. Ove godine će vrednost našeg BDP iznositi 60 milijardi evra. U prvih devet meseci ove godine preko tri milijarde evra stranih direktnih investicija je ušlo u Srbiju, uprkos krizi. I najvažniji pokazatelj, udeo javnog duga u BDP-u danas je 53,7 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata", rekao je ministar finansija.

On je dodao da država preuzima teret krize na sebe, te da za privredu i građane, nije značajno povećana cena struje ili gasa. „To su cene koje su najniže u Evropi i čine našu ekonomiju konkurentnom“, naglasio je Mali.

On je rekao da je namera da se očuva standard građana, kao i makroekonomska stabilnost. To se može uraditi jedino ako se nastave reforme i dalje privlače investicije, otvaraju nove fabrike i saobraćajnice.

Ministar finansija rekao je i da očekuje da će Srbija do kraja naredne sedmice imati novu vladu, a da će se odmah nakon toga ići na usvajanje rebalansa budžeta. On je rekao i da ostaju planovi o povećanju plata i penzija.

"Očekujem da ćemo do kraja naredne nedelje imati novu vladu. Odmah nakon toga prva naredna odluka je rebalans budžeta. Dobre su vesti za građane Srbije. Mi imamo za 170 milijardi dinara veće prihode ove godine nego što smo planirali. Hoćemo te prihode da rasporedimo na pravi način. Dve su važne stvari koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao. Idemo sa povećanjem penzija od 1. novembra od devet odsto, nakon toga od 1. januara dodatnih 12,1 odsto i takođe idemo sa isplatom 5.000 dinara za mlade", rekao je Mali.

Pomoć mladima

Kako je naveo, prijava mladih za 5.000 dinara počinje 1. decembra i trajaće dve nedelje, a isplata kreće ubrzo po završetku prijave. Pravo na prijavu će imati mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina.

On je podsetio da su mladi već dva puta dobili novčanu pomoć. Prvi put im je isplaćeno po sto evra u februaru i tu pomoć je dobilo oko 1,06 miliona mladih, a drugu pomoć od 100 evra u junu dobilo je oko 1,1 milion mladih.

Ministar je podsetio i da je već usvojena odluka o povećanju minimalne zarade za 14,3 odsto, kao i da će od 1. januara naredne godine plate u javnom sektoru biće povećane za 12,5 odsto, a za pripadnike vojske 25 odsto.

Mali je istakao i da formiranje novih ministarstava u Vladi Republike Srbije, neće biti dodatni trošak za budžet jer je uglavnom reč o preraspodeli već postojećih resora.

"Nije veliki broj novih ministarstava. Uglavnom su to preraspodele postojećih ministarstava i tu je reč o minimalnim izdvajanjima. Pitanje finansiranja nije problem, to ćemo sprovesti kroz rebalans budžeta. Važno je da vlada bude efikasna i odgovori na sve ove izazove o kojima sam govorio“, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: