Srbija

Ponedeljak, 06.03.2023.

16:12

Lučić za B92.net: Srbija neće biti ista, uvodimo 5G VIDEO

Srbiju očekuje velika transformacija u korišćenju mobilnih uređaja i interneta, o čemu je na KBF za B92.net govorio prvi čovek Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Izvor: B92.net / K.K.

Lučić za B92.net: Srbija neće biti ista, uvodimo 5G VIDEO
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ

On je za naš portal otkrio da je izgradnja 5G mreže veoma intenzivna i naveo šta će ona doneti.

"Razvoj veštačke inteligencije postao je hit u poslednjih nekoliko meseci i to je jedna napredna tehnologija koja će svima olakšati život. Svi novi servisi, kao što je automatsko upravljanje vozila, kao što je primena nanorobota u medicini, kao što je robotizacija određenih poslova, sve će biti bazirano na veštačkoj inteligenciji i 5G mreži. 5G mreža ima taj benefit malog kašnjenja signala od mašine i zato donosi tu mogućnost bežičnog upravljanja mašinama", rekao je naš sagovornik.

"Govorimo o naprednoj veštačkoj inteligenciji koja će moći da upravlja mašinama. Ukoliko želite da vas automobil odveze od Kopaonika do Beograda, iza toga mora da postoji veoma snažan algoritam koji će veštačka inteligencija da kontroliše kako biste bili sigurni i to će već sigurno doći u Srbiju", otkrio je Lučić.

"Mi ćemo se potruditi da u razvoju 5G tehnologije budemo lider jer imamo ugovor sa Evropskom investicionom bankom koja će nam pomoći oko finansiranja da sve te digitalne servise primenimo kada budu bili dostupni u celom svetu. Želimo da Srbija bude na istom nivou. Mi imamo i fond za finansiranje startap ideja. Ohrabrujemo nove mlade ljude da budu kreativni", rekao je Lučić za naš portal.

Šta nam donosi 5G

"Prvo što će građani primetiti po pitanju 5G mreže je značajno brže surfovanje internetom, to je svakako pod broj jedan, a onda i značajno bolju pokrivenost mobilnim internetom", dodao je Lučić.

Objasnio je da će u drugoj fazi određene industrijske grane prve početi da upotrebljavaju 5G tehnologiju, tako što će, kako navodi, olakšati proizvodne procese.

"U trećoj fazi doći će do masovne primene veštačke inteligencije, kroz segmente automatskog upravljanja, nekim određenim uređajima kroz robotizaciju", nastavio je dalje izvršni direktor Telekoma.

Zaključio je da će se kroz ove faze, znatno promeniti i unaprediti naš život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: