Srbija

Subota, 07.10.2023.

08:56

Kreditni rejting Republike Srbije zadržan na nivou BB+

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za povećanje.

Izvor: Tanjug

Kreditni rejting Republike Srbije zadržan na nivou BB+
Foto: shutterstock, esfera

Potvrda kreditnog rejtinga je rezultat umerenog nivoa javnog duga i kredibilnog okvira monetarne politike, saopštilo je Ministastvo finansija.

Agencija navodi da bi kreditni rejting mogao biti poboljšan ukoliko se negativne posledice geopolitičke neizvesnosti budu držale pod kontrolom i dođe do ubrzanog rasta privrede.

Očekuje se da će u 2024. godini biti ostvaren realni rast BDP-a od 3,3 odsto, usled poboljšanja globalnih ekonomskih uslova, domaćih investicija i potrošnje, nakon trenutnog usporavanja izazvanog teškim finansijskim uslovima i visokom inflacijom.

Procenjuje se da će Vlada Srbije ove godine ispuniti svoj ciljani budžetski deficit od 2,8 odsto BDP, u odnosu na prvobitno planirani od 3,3 odsto.

Ovaj revidirani nivo deficita je prvenstveno uslovljen smanjenjem rashoda i većim prihodima od očekivanih. Do smanjenja rashoda je došlo zbog smanjenja energetskih subvencija državnim preduzećima i nižih globalnih cena energije.

Rebalansom budžeta Republike Srbije su uvedene nove mere potrošnje koje iznose oko jedan odsto BDP, uključujući povećanje penzija, plata u javnom sektoru i dodatnih poljoprivrednih subvencija.

Mere će biti pokrivene viškom prihoda, kao i uštedama od smanjenja energetskih subvencija. Niže cene roba i smanjena tražnja za uvoznom robom će više nego prepoloviti deficit tekućeg računa ove godine sa visokih 6,9 odsto BDP-a u 2022. godini.

Agencija navodi da vlada ima za cilj da nastavi fiskalnu konsolidaciju, te da će od 2025. godine, nivo budžetskog deficita iznositi od jedan, dva odsto BDP-a.

Takođe, visok priliv stranih direktnih investicija omogućiće dalje povećanje deviznih rezervi koje su već na istorijskom maksimumu i doprineti smanjenju javnog duga i jačanju izvoza.

U izveštaju se ističe da će inflacija početi značajno da pada u 2024. godini, zahvaljujući strogoj monetarnoj politici Narodne banke Srbije i stabilnim kursom domaće valute prema evru, te da će se približiti ciljanom opsegu od tri odsto plus-minus 1,5 odsto u drugoj polovini 2024. godine.

Stabilna prognoza za naredni period pokazatelj je da će Republika Srbija nastaviti da vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku, usmerenu na dalje reforme, na ulaganje u infrastrukturne projekte, na očuvanje stabilnosti deviznog kursa, stabilnosti bankarskog sektora i javnog duga i da će uprkos brojnim izazovima očuvati privredni rast i stabilnost, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: