Biz - B92.net

Kako su čarape postale izvozni hit Srbije VIDEO

Hula-hop čarape, kao i plastični proizvodi za transport i pakovanje robe, najviše se izvoze iz Srbije, pokazuje projekat „100 najvećih“.

Izvor: prva
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

Kojim zemljama su proizvodi iz Srbije najinteresantniji i koliko time dobija srpska privreda?

Čarape proizvedene u Zrenjaninu odlaze u svet. Kompanija Modital, članica italijanske Pompea grupe, u Zrenjaninu proizvodi hula-hop, koji se kupuje u Italiji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj... Ipak, u jednoj zemlji interesovanje posebno raste iz godine u godinu.

„M kao Modital direktno prema inostranstvu poslednje godine smo krenuli oko 2 posto robe proizvedene u Srbiji da ide prema Rusiji smo stigli prošle godine do oko 7 posto. E to je što se tiče fakturisanja otprilike 22 posto što Modital fakturiše u toku godine“, kaže Umberto Lani, direktor

Vrednost izvoza ovih čarapa u prošloj godini iznosio je preko 136 miliona evra, a što se proizvoda od plastike tiče vrednost izvoza je preko 850 miliona evra, kažu zvanični podaci Privredne komore Srbije. Što se tiče istraživanja "100 najvećih" pokazalo se da i izvoz drugih proizvoda donosi dobar profit.

„U Srbiji najviše se zarađuje izvozom putničkih vozila. Tu spadaju kombi vozila s jedne strane, vozila za trke i putnička vozila. Zatim se takođe najviše zarađuje i izvozom izolovanih cevi, kablova i optičkih kablova, ali tu su i trgovci novih pneumatskih guma“, kaže Ana Knežević

Ipak, kada je reč o hula-hop čarapama, na tržištu izvan regiona završavaju samo one proizvedene u stranim kompanijama koje posluju u Srbiji. Domaći proizvođači, kako su nam rekli, dolaze ipak samo do zemalja regiona.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.