Vesti -

Japanska RHE "Okutataragi" primer za Srbiju i EPS

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao je najveću RHE u Japanu.

Podeli
Foto: EPS
Foto: EPS

"Brži razvoj i veće učešće obnovlјivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno potrebna nam je potrebna minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE "Okutataragi", snage 1.932 megavata, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana", rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, posle obilaska RHE "Okutataragi".

On je istakao da je "Okutaragi" najveća reverzibilna HE u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija. Iako veoma gabaritnih dimenzija reverzibilna HE "Okutataragi", koja se nalazi u Asagu, u perfekturi Hjogo, pleni prirodom koja je okružuje, rekama i zelenilom. Takav princip rada reverzibilne HE potreban je Srbiji, a iskustva Japana biće veoma korisna.

"Projekat reverzibilne HE 'Bistrica' za EPS je strateški i to je jedna od najvažnijih investicija. Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE 'Bistrica', planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za 'pokrivanje' oscilacija u radu OIE", rekao je Živković.

Uoči obilaska reverzibilne HE "Okutataradži" v. d. generalnog direktora EPS AD prisustvovao je sastanku Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volјu da podrže projekat izgradnje RHE "Bistrica".

Foto: EPS
Foto: EPS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.