Gotov plan za Đerdapski koridor – evo kuda će proći MAPA

Gotov je plan za Đerdapski koridor koji predstavlja nastavak Dunavskog koridora koji će se pružati od Petlje Požarevac do Golupca.

Srbija

Izvor: eKapija

Petak, 31.03.2023.

10:30

Gotov plan za Đerdapski koridor – evo kuda će proći MAPA
Ilustracija: Depositphotos/diyan_nenov

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora brzih saobraćajnica IB reda Golubac – Donji Milanovac – Brza Palanka i Kladovo–Negotin.

Ovaj koridor, koji se naziva i Đerdapskim koridorom, predstavlja nastavak Dunavskog koridora koji će se pružati od Petlje Požarevac do Golupca, prenosi eKapija.

Obuvatiće teritorije opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, a protezaće se od planirane veze sa Dunavskim koridorom kod Golupca, ka istoku kroz Đerdapsku klisuru do Donjeg Milanovca, gde izlazi iz klisure i pruža se do Brze Palanke, odakle ide u dva kraka put Kladova i Negotina.

Dužina brze saobraćajnice od Golupca do Brze Palanke biće oko 89,32 km, do Kladova i Negotina 54,22 km, a ukupna dužina koridora iznosiće 143,54 km, navodi se u planu.

Brze saobraćajnice imaće 4 trake širine 3,50 m. Planirana je širina ivične trake 4 x 0,50 m, širina razdelne trake 1 x 3-4 m, širina bankine minimum 2 x 1,50 m, širina ulivno/izlivne trake 3,50 m i širina dodatne trake na nagibima 3,50 m.

Kako je napomenuto, plan predviđa što je moguće manji broj čvorišta, dok će se saobraćajne potrebe stambenih, privrednih i poljoprivrednih objekata i zona razrešavati razvijanjem paralelnih servisnih saobraćajnica.

Dodaje se da će izgradnja ovog drumskog koridora direktno doprineti bržem razvoju Podunavskog, Braničevskog i Borskog upravnog okruga i privrednom napretku Podunavlja i Timočke krajine, kao i povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom.

"Povezivanjem planiranih brzih saobraćajnica sa planiranim deonicama brzih saobraćajnica Požarevac-Golubac i Paraćin-Negotin, zaokružiće se jedinstveni sistem brzih saobraćajnica IB reda koji integriše prostor Podunavlja (Đerdapske klisure) i istočne Srbije (dela Timočke krajine), te ga povezuje sa koridorom H (državni put IA reda A1, auto-put E-75), Pomoravljem i centralnom Srbijom", navedeno je u dokumentu koji je na javnom uvidu do 12. aprila.

Detaljna trasa

Koridor brzih saobraćajnica na pravcu od Golupca do Brze Palanke počinje od veze (kružne raskrsnice) sa planiranim državnim putem IB reda Požarevac-Golubac (predstavlja njegov nastavak) i postojećim državnim putem IIA reda broj 163, pruža se ka istoku zaobilazeći sa južne strane naselje Golubac i Golubačku tvrđavu i ulazi u Đerdapsku klisuru.

Kroz klisuru se koridor pruža duž postojećeg državnog puta IB reda broj 34 sve do Donjeg Milanovca, sa planiranim rešenjem koje podrazumeva rekonstrukciju i proširenje postojećeg puta.

Za deo koridora od zaseoka Dobra i brda Kožica do naselja i planirane veze Boljetin definisan je i alternativni brdski koridor brze saobraćajnice, koji će biti predmet dodatnih analiza.

Od Donjeg Milanovca koridor napušta Đerdapsku klisuru i pruža se novoplaniranom trasom preko Mosne i Miroča do Brze Palanke i veze sa planiranim pravcem Kladovo-Negotin.

Od Brze Palanke jedan krak koridora se pruža novoplaniranom trasom ka severu, zapadno od postojećeg državnog puta IB reda broj 35 sve do Kladova.

Drugi krak koridora se pruža od Brze Palanke ka jugu trasom postojećeg državnog puta IB reda broj 35, sa planiranim rešenjem koje podrazumeva rekonstrukciju i proširenje postojećeg puta, do Negotina (obilaznica) i veze sa planiranom deonicom državnog puta IB reda Paraćin–Negotin.

Za čitavu trasu brzih saobraćajnica planira se računska brzina od 80 km/h (u brdskom terenu) do 100 km/h.

Cena posla

Obrađivač prostornog plana za Đerdapski koridor je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, u saradnji sa obrađivačima idejnog projekta brze saobraćajnice – Građevinskim institutom Centralna putna laboratorija doo i IPSI Institutom doo, u skladu sa, kako je navedeno, ugovorom iz marta 2023. godine.

Ovim ugovorom, kako se ispostavlja, dobili smo prostorni plan Đerdapskog koridora posle više od godinu i po dana od raspisivanja prvog tendera za izradu PPPPN-a u avgustu 2021.

Taj tender je obustavljen jer je jedina pristigla ponuda prevazišla procenjenu vrednost posla za čak 2,2 milijarde dinara. Novi tender, koji se odnosio samo na pravac Golubac – Donji Milanovac – Brza Palanka, Putevi Srbije raspisali su krajem prošle godine.

Posao je procenjen na 1,5 milijardi dinara, a ugovor je dodeljen pomenutim firmama za 1,49 milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: