Biz - B92.net

Gigant počinje proizvodnju mesa na bazi bilja u Srbiji

Beograd -- U Surčinu se planira gradnja novog pogona kompanije Nestle u Srbiji, koji će imati deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje

Izvor: eKapija
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/dropStock
Ilustracija: Shutterstock/dropStock

Naime, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda oglasio je javni uvid u zahtev za odlučivanje i potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta proizvodnog objekta Nestle PBMS u Surčinu, koji je podnela kompanija Nestle Adriatic S doo Beograd.

Kako je navedeno u projektu koji je izradila novobeogradska firma D.A. Dizajn arhitektura doo, u planu je gradnja pogona Nestle PBMS (Plant Based Meal Solutions - proizvodi za ishranu na bazi bilja), u kojem će se proizvoditi četiri vrste proizvoda (šnicle, medaljoni, prsa i file), na bazi soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma.

Pogon je planiran kao dogradnja i rekonstrukcija postojećeg distributivnog centra u okviru industrijskog kompleksa Nestlea u Surčinu.

Navodi se da je razvojnim planom Nestle Adriatic S predviđeno proširenje asortimana proizvoda, pa je izabrala svoju proizvodnu lokaciju u Srbiji za proizvodnju novih proizvoda na biljnoj bazi, prenosi Ekapija.

Novi pogon imaće deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje.

Predviđeno je da se neposredno posle izgradnje proizvodnog objekta i pratećih objekata koji su u funkciji proizvodnje, u toku ove godine izvede proizvodna linija koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 1, a kasnije, u toku 2023. godine, planirano je izvođenje proizvodne linije koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 2.

Tehnološki postupak proizvodnnje između ostalog podrazumeva ekstrudiranje i sečenje mase u četiri navedena oblika, paniranje, prženje poluproizvoda, gril markiranje, zamrzavanje i pakovanje.

U projektu se ističe da su istraživanja kompanije Nestlé usmerena na ishranu koja će smanjiti rizik od bolesti današnjice, poput gojaznosti, dijabetesa i bolesti krvnih sudova i dodaje da će se oko 50 odsto ukupne proizvodnje novog postrojenja sastojati od proizvoda Generacije 1.

Javni uvid traje do 22. novembra.

Kako podseća portal, Nestle na globalnom nivou u okviru svog brenda Garden gourmet, već nekoliko godina unazad proizvodi nudi veganske i vegetarijanske proizvode.

Kompanija je nedavno najavila i ulazak na tržište laboratorijski uzgojenog mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.