Biz - B92.net

Euribor povećao rate za kredit: Samo od početka septembra 50 evra više

Dok je do pre tri meseca euribor bio u minusu, u poslednjih mesec dana njegov rast se drastično ubrzao i on trenutno iznosi 1,74 odsto.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Wavebreakmedia
Ilustracija: Depositphotos/Wavebreakmedia

Kako se na osnovu euribora obračunavaju kamatne stope za kredite u evrima, onima koji imaju te kredite sledeća mesečna rata će biti osetno viša.

Tako na primer, ako uzmemo da je neko podigao kredit početkom godine, kada je euribor iznosio oko minus 0,55 odsto, u vrednosti od 100.000 evra, sa rokom otplate od 360 meseci, sa dogovorenom promenljivom kamatom od 3,5 odsto u trenutku, mesečna rata iznosila je 449 evra. S obzirom da je euribor sada skoro 1,75 odsto, promenljiva kamatna stopa se povećala na 5,8 odsto, što znači da je njihova mesečna rata sada 586,75 evra tj. veća je za 137 evra.

Samo od početka septembra do sada rata na takav kredit je povećana za 50 evra.

Iako euribor kontinuirano raste poslednja tri meseca, svaka banka za sebe odlučuje da li će na tri ili šest meseci raditi rekalkulaciju ili nivelaciju. A to znači da prema vrednosti euribora na taj datum usklađuje ratu.

Doba skupih kredita

"Rast kamata kredita staće kad se smiri inflacija, odnosno kada prestanu nemiri između Rusije i Ukrajine. To će biti početak zaustavljanja inflacije. Dok god raste inflacija, rašće i krediti jer će rasti referentna kamatna stopa kao jedna od mera za obuzdavanje inflacije“, kaže za Blic Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Musabegović ističe da uprkos sasvim očekivanom povećanju, sve zavisi od politike centralnih banaka, ali ne veruje da će se ono kretati ubrzano već postepeno.

"Kada je u pitanju tempo rasta, tu je vrlo bitna politika centralnih banaka, uključujući i našu. Ako mnogo raste kamata, to će otežati privredna kretanja i otežaće rad privrede, što nije cilj. Tako da ne verujem da će to biti neki veliki skokovi, već da će to povećanje biti umereno i postepeno, ’u ratama’ i da će svaka centralna banka to najavljivati kako bi se ljudi na vreme pripremili za to“, kaže profesor.

Imajući u vidu da neobuzdana inflacija kontroliše i rast kamatne stope, njeno zaustavljanje, smatra naš sagovornik ne možemo očekivati uskoro.

"Ne verujem da će se inflacija staviti pod kontrolu pre godinu ili dve“, zaključuje profesor.

Fiksiranje kamate

S obzirom na to da će kamate rasti bar dve godine, postoji verovatnoća da će varijabilna kamatna stopa, koja je do pre par meseci bila isplativija opcija zbog negativne referentne kamate, prestići fiksnu koja se trenutno kreće oko 5,5 odsto i više, piše list. Ako pogledamo ponude u bankama, trenutno se varijabilna kamata sa šestomesečnim euriborom kreće oko 4,5.

Stoga postoji mogućnost u bankama da se varijabilna kamata fiksira, tj. da se ona zameni sa fiksnom kamatnom stopom. Na taj način bi rata za kredit poskupela momentalno, za tih 1 odsto u razlici između dve stope, što bi u pojedinim slučajevima bilo oko 50 evra na ratu za stambeni kredit, ali na ovaj način je rata zaštićena od daljih skokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.