Vesti -

Državne banke "oduvale" 600 miliona

Beograd -- Država je potrošila 600 miliona evra novca poreskih obveznika na sanaciju Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, objavio je nedeljnik NIN u novom broju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vojvodina i Srbija emitovale su obveznice od oko 60 miliona evra kako bi nadoknadile ono što nedostaje u aktivi ugašene Razvojne banke.

Od toga, oko 12 miliona evra je novac poreskih obveznika cele Srbije, a preostalih nešto manje od 50 platiće poreski obveznici pokrajine, u skladu sa vlasništvom u nedavno ugašenoj banci.

"Rešenje koje je primenjeno na Novu Agrobanku i RBV ne znači da će se na isti način rešavati problem, ukoliko se javi u nekoj drugoj problematičnoj banci, jer će se ubuduće država voditi principima održivosti rešenja i minimuma troška za poreske obveznike“, rekao je za NIN savetnik za bankarski sistem ministra finansija i privrede Branko Popović.

Popović je dodao da bi Razvojna banka najverovatnije bila likvidirana da Vlada Vojvodine nije pristala da plati najveći deo troška sanacije.

On najavljuje dokapitalizaciju Poštanske štedionice u narednih godinu dana kao investiciju države u dobru i profitabilnu banku, a ne isključuje ni mogućnost strateškog partnerstva sa EBRD ili nekom drugom međunarodnom institucijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.