Biz - B92.net

Društvene mreže - marketinški alat

Beograd -- Broj korisnika Fejsbuka u Srbiji dostiže četiri miliona, a Tvitera nekoliko stotina hiljada, pa se kompanije trude i da preko tih kanala stvore što bolji imidž.

Izvor: Politika
Podeli

Velike kompanije u Srbiji plaćaju od 500 do 1.000 evra za vođenje samo jednog profila na društvenim mrežama. A za usluge vodećih pi-ar agencija koje obuhvataju i ovaj posao, mesečno izdvajaju od 1.500 pa do sedam ili osam hiljada evra.

Ukoliko izuzmemo izjave iz najvećih firmi, da na ovaj način „izlaze u susret potrebama potrošača i osluškuju glas kupaca”, oni na ovaj način zapravo nastoje da stvore što bolji imidž u javnosti i što brojniju i verniju armiju sledbenika na društvenim mrežama. Krajnji cilj ove svojevrsne reklame je, naravno, veća zarada, piše Politika.

Delta i kompanije u njenom sastavu imaju ukupno 64 profila i naloga na mrežama. "Društvene mreže vidimo kao priliku da čujemo mišljenje potrošača, klijenata, poslovnih partnera i budućih radnika. Ali, sve se to radi u skladu sa Strategijom komunikacije na društvenim mrežama koju smo usvojili 2013. godine. Najveći deo aktivnosti na društvenim mrežama realizuju naši zaposleni", rekli su u Delti.

I dok su u ovome ranije prednjačile firme iz oblasti novih tehnologija i telekomunikacija, danas u kreiranje što bolje slike na društvenim mrežama „ulažu” i kompanije koje se bave proizvodnjom hrane i pića ili čak poljoprivredom.

"U Srbiji i Crnoj Gori koristimo Fejsbuk, Tviter, Ju-tjub i imamo po jedan glavni nalog za obe države. U Srbiji smo aktivni u poslednjih godinu dana i društvene mreže nam koriste kao najbrži način komunikacije sa domaćom publikom", kaže Tanja Tatomirović, koja je u Majkrosoftu zadužena za odnose sa javnošću i zajednicom za teritoriju Srbije i Crne Gore, dodajući da njihove naloge na društvenim mrežama vodi pi-ar agencija, ali da su u to uključeni i zaposleni iz Majkrosofta.

Milan Obradović iz Telenora kaže da oni na Tviteru odgovaraju na pitanja korisnika ili im pomažu u rešavanju problema."Društvene mreže su veoma korisne, jer kompanije odmah imaju povratnu informaciju o tome kako korisnici reaguju na njihove usluge i proizvode. Naravno, i nama se dešavalo da pogrešimo i da to shvatimo tek nakon komunikacije sa korisnicima", navodi on.

U Telekomu kažu da imaju specijalizovanu Službu za digitalne komunikacije za ove poslove.

"Zaposleni u toj službi samostalno osmišljavaju i kreiraju sadržaje za društvene mreže i odgovaraju na korisnička pitanja. Služba za digitalne komunikacije mesečno odgovori na oko 2.000 pitanja i ona se najčešće odnose na cene telefona i uslove potpisivanja postpejd ugovora, podešavanje mobilnih telefona i druge usluge", rekli su u Telekomu.

Olivera Jokić iz Don kafe navodi da je pojava društvenih mreža u velikoj meri uticala na marketinške aktivnosti ove firme.

"Ukoliko sprovedete istraživanje, shvatićete da je teško pronaći kompanije koje nisu na društvenim mrežama. Na taj način se obraćamo potrošačima, informišemo ih o novitetima, ali možemo i direktno od njih da čujemo šta žele, pa da u skladu sa time profilišemo i svoje poslovne poteze", zaključuje Jokić.

U VIP-u navode da na Fejsbuku imaju oko 420.000 pratilaca, a na Tviteru više od 8.500. "Imamo poseban tim koji je zadužen za prisustvo kompanije u digitalnom okruženju i komunikaciju sa korisnicima. Ali, imamo i spoljnu agenciju za digitalne komunikacije", rekli su u VIP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.