Drakulić prodao kompaniju Ist point

Dva internacionalna fonda iz SAD-a, RC2 i Darbi, postali su 100 procentni vlasnici Ist Point holding grupe sa Kipra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

15:29

Default images

Ist point je do sada bila u vlasništvu domaćeg privrednika Zorana Drakulića.

Ist Point holding grupa ima vlasništvo i većinsku kontrolu nad nekoliko kompanija u Srbiji - Valjaonici bakra Sevojno, novosadskoj fabrici Kabel, Klasu, Beogradskoj pekarskoj industriji i Žitomlinu.

Ta grupa je saopštila da je fond RC2 (Reconstruction Capital 2), listiran na Londonskoj berzi, postao njen vlasnik sa 63 odsto vlasničkog učešća, a Darbi (Darbi Konvrdžing Jurop Mezanin Fond) sa 37 odsto. Prve investicije fondova u Ist Point holding grupu su bile u periodu 2008 - 2009. godine, da bi tek nedavno u potpunosti otkupili učešće prvobitnih vlasnika.

Uključujući inicijalne investicije od 2006. pa do 2009. godine, RC2 i Darbi su zajednički uložili preko 100 miliona evra u različite biznis linije u okviru Ist Point holding grupe, uključujući i reinvestiranje od prodaje agri biznisa u iznosu od 37 miliona evra.

Takođe, u protekle dve godine, kada su fondovi zajednički postali većinski vlasnici EPH, značajni resursi su investirani u smanjenje duga Grupe, sa više od 240 miliona evra na manje od 100 miliona evra. Dodatno, osim što su zaposlili domaće i strane top menadžere koji rade na restruktuiranju kompanija u okviru EPH grupe, fondovi su uložili preko pet miliona evra u nove proizvodne linije u novosadskoj fabrici Kabela i postigli ogroman porast u izvozu prošle godine.

Do sada, RC2 i Darbi su investirali oko četiri miliona evra u Klas i Beogradsku pekarsku industriju za potrebe renoviranja postojeće opreme kao i nabavku nove.

Osim toga, devet miliona evra je uloženo u Valjaonicu Bakra Sevojno u cilju obnove opreme, zaštite životne sredine i otvaranja novih izvoznih tržišta, podseća se u saopštenju Ist Pointa.

Novi vlasnici Ist pointa demantovali su i da se prodaje Valjaonica bakra srpskim biznismenu Miroslavu Bogićeviću, piše Danas. "Nikakav dogovor ne postoji izmedju Farmakoma i fondova RC2 i Darbi. Sve ostalo je u domenu glasina i mi se ne bavimo komentarisanjem istih", kažu u PR-službi dva investiciona fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: