Utorak, 03.04.2012.

15:29

Drakulić prodao kompaniju Ist point

Dva internacionalna fonda iz SAD-a, RC2 i Darbi, postali su 100 procentni vlasnici Ist Point holding grupe sa Kipra.

Izvor: B92

Drakuliæ prodao kompaniju Ist point IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Lazar

pre 12 godina

To se zove Multi Krading iz Firming . . . .sve bi ja to ispitao odakle,sta,kako,gde pa ako se dokaze da nije regularno robija minimum 20. godina + oduzimanje cele imovine.E tako bi se uveo red i vise ne bi bilo Miskovica,Kostica,Drakulica, i mnogih drugih koji su ojadili ovu i onako opustosenu zemlju za ovih 10 godina vladavine "demokrata".
(Mirko, 4. april 2012 11:39)

Prvo se raspitaj pa onda pljuj po coveku.On je posten covek i u vise navrata je pokusavao da nesto uradi za Srbiju a cim je povukao i ovaj zadnji potez znaci da nam je drzava krs.Inace znam ga licno,kao i njegovog sina,radio sam u Ist Pointu,doduse tada se zvao Yu Point u Francujskoj ulici,i mogu da kazem da su ljudi sasvim bili ok.Ne mesaj Drakulica i Miskovica molim te.Prvi put cujem da neko pljuje po njemu da je lopov,svasta!

slacccka

pre 12 godina

Pa, lepo je oprao pare, bivsi kandidat za gradonacelnika Beograda. Ccc, samo da ne bude neka veza sa fondovima iz drzave Delaver... To bi stvarno bilo previse...

wud

pre 12 godina

opet ne valja! investicije u novkabel, koji propada vec vise od 20 godina, investicije u zastarelu opremu u valjaonici sevojno, i opet ne valja! sad je problem sto su stranci!

postoji ozbiljan problem u kolektivnoj svesti ovog naroda!
moramo da se otresemo tog komunjarskog mentaliteta!

todor

pre 12 godina

@ lemi Kad već dosta dobro poznaješ materiju oko mlekara (jer radiš tamo) kaži koliko je ostalo mlekara da radi u centralnoj Srbiji koje su pod Salfordom?

Mirko

pre 12 godina

To se zove Multi Krading iz Firming . . . .sve bi ja to ispitao odakle,sta,kako,gde pa ako se dokaze da nije regularno robija minimum 20. godina + oduzimanje cele imovine.E tako bi se uveo red i vise ne bi bilo Miskovica,Kostica,Drakulica, i mnogih drugih koji su ojadili ovu i onako opustosenu zemlju za ovih 10 godina vladavine "demokrata".

Uki

pre 12 godina

Zašto mi se čini da ćemo uskoro čitati još ovakvih vesti? Verujem da će većina srpskih "biznismena" doživeti sudbinu Drakulića. Svi se bave poslovima koji u velikoj meri zavise od dobijanja privilegija i povlastica i kad toga nestane, nestaće i para. Niko se tu nije obogatio jer je pravio novu vrednost. Sve go nakupac. Drakulić je još i bio dobar, imao je kakvu-takvu proizvodnju a ovi ostali posluju po principu monopola u poslovanju sa državom ili preprodaje zemljišta za koje im neko unapred javi da će postati atraktivno. To su ti pronicljivi srpski biznismeni.

milan

pre 12 godina

Prodaju se firme po citavoj evropi i kupuju ih najcesce investicioni fondovi a oni kao i svi drugi investitori zainteresovani da ostvare profit. Mi bi da jednog dana zaradjujemo kao u kapitalistickim zemljama a s druge strane bi da "ostane" socijalizam i mi da kazemo onima koji pare donose sta da rade e pa ne ide tako.

matko

pre 12 godina

Sustina kapitalazima su kapital i preuzimanja firmi. Jaci tlaci. Ciji je kapital ako je cist i nema poreklo od prljavih poslova uopste nije bitno. Ako je ovom transakcijim makar jedan novu dolar usao u Srbiju to je dobro za celu zemlju. Privatne kompanije nisu socijalne ustanove da bi vodile racuna o interesima radnicke klase. Za tako nesto je odgovorna drzava koja je duzna da obezbedi svakom pojedincu egzistencijalni minimum, bilo u vidu bonova za hranu i ostale osnovne troskove bilo u vidu cistog novca. Tako funkcionise svet i mi se ne pitamo i nismo pozvani da ocenjumo da li je to fer ili ne. Druga krajnost je nastanak neke revolucije ali istorija je pokazala da i revolucije na kraju imaju isti epilog - jaci tlaci skoro isto kao u zivotinjskom svetu gde selekcija na taj nacin vodi ka unapredjenju vrste. Tako je na zalost mnogih idealista dobro zasticenih pod svojom interesnom grupom. A interesne grupe mogu biti raznolike i nema pojedinca koji ne pripada bar jednoj interesnoj grupi.

Nemi posmatrac

pre 12 godina

Majko božija, kakav divan eufemizam za propast. Cuj prodao firmu. Pa covek je pukao na brodovima na Dunavu, pukao na JRB, pukao na svemu sto je radio i sada obavestenje da je prodata kompanija. Nije kompanija prodata, nego je uzeta, jer nije mogao da vraca kredite

Alobija

pre 12 godina

Za sve one koji nisu razumeli moj sarkazam pojasnjenje.
Ako firma ima vlasnike u inostranstvu, ako placa poreze napolju, iako posluje ovde, ne moze se ni na koji nacin tretirati kao domaca. Domaca firma je ako celokupno poslovanje ima ovde. Domaci privrednik, kako da ne. Kupujmo domace, kako da ne.
Zato se i svi ponasaju kao paraziti. Zato su i moguce sve moguce mahinacije, a na nasu stetu. Zato smo ne banana drzava, vec "kukuruz" kako neko rece. Zato smo u ovom zivom blatu i nema nam spasa, kad sve moze.

sevarlica

pre 12 godina

Ist Point je prodat još pre godinu i po dana. Drakulić je stvorio najveću trgovačku firmu sirovinama(imao je preko 500 brodova) iz kredita, ali mu je SEKA ubila poslovanje za više od 50%, i zato je čovek morao da proda. Šteta je, taj čovek je više puta pokušavao da napravi nešto u Srbiji ali mu nisu dali, a sada će da spakuje kintu u džep i da uživa.

Sale

pre 12 godina

I ovaj Miki Maus kao i svi ostali srpski dizni tajkuni, zapravo su samo lutke stranog kapitala. Odradili su posao, tako da je došlo vreme, da se pojave oni, koji su vukli konce.

" " " Branko Von Beca " " "

pre 12 godina

Pošto su "expertsko-liderske" vlasti ove zemlje "imale razumevanja" prema domaćim tajkunima i omogućavale da na "transparentnim tenderima" otkupljuju domaće firme za JEDAN EVRO, a oni vođeni "patriotizmom" i onom krilaticom "kupujmo domaće" obilato tu povoljnost koristili, zanima me da li su i kad prodaju vođeni istim patriotizmom i svoje firme prvo ponude državi ... po nabavnoj ceni, naravno ...?!

Cika Dača

pre 12 godina

Samo bih da podsetim da je NBS za odrzavanje vestackog kursa dinara u ovoj godini prodala nesto manje od 500 miliona EUR. Prostim sabiranjem mogla je postati 100 % vlasnik svega sto je pobrojano u ovom clanku?! Kuda idemo a kuda idu nase pare???!

droid

pre 12 godina

Valjaonicu bakra u Sevojnu je pre nekoliko dana kupio Farmakom, tako da ona nije u vlasništvu RC2 i Darby-a kao što je ostatak firmi koji je bio u East Point Holdingu. Čisto da se znaju sve činjenice.

M.

pre 12 godina

@ bakarna dezva

"Pa naravno da je prodao kompanije. Nije ih ni kupio od svojih para. Ušli smo u drugu fazu ekonomske okupacije: formalna predaja firmi strancima."

Apsolutno tacno - drago mi je da jos neko provaljuje sta se desava.
Pozdrav!

Doduse, ne kazem da je ekonomska "okupacija" u pitanju, ali je definitvno cilj da firme ne budu u nasim rukama, Srbi ce da rade za male pare, a big boss-ovi su iz neke "srecnije" zemlje... Ne moze se tu nista, to je tako, zakasnili smo na zurku i sad, delji bato... Sto se pre pomirimo sa time, to cemo bolje da se snadjemo u buducoj igri...

Pavle Pucar

pre 12 godina

Mislim nebi da zvucim zlonamerno ali me nesto preterano bode u oko cinjenica i da je Ist Point kao i Delta osnovane pocetkom raspada zemlje i to bash na KIPRU istom mestu gde su zavrsavale i NASE pare...i sad kad citate istorijat firmi obe se bavile trgovinom svega par zaposlenih itd itd....a kad se gleda struktura trgovine postavlja se pitanje ODAKLE IM POCETNI KAPITAL za tako nesto...pa ni Stiv Jobs to nebi mogao da izvede samo sa nekom zivotnom ustedjevinom kao sto oni govore par ne zapoceti biznos tolki razmera...

Lemi

pre 12 godina

@ (Нови Сад, 3. april 2012 20:03)
'Преузимање фирме од стране инвестиционог фонда је једна од лошијих ствари која може да се деси фирми, јер за разлику од конкретних индустријалаца, они само теже да краткорочно повећају профит (најлакше је кроз реструктуирање фирме - читај отпуштања).'

!?
Ti zaista verujes da su 'industrijalci' Miskovic, Beko, Djunic, Kostic, Drakulic injima slicni ikada imali ozbiljne namere o razvijanjima mastodonata koje su pravili!? Potpuno su istu ideju i logiku imali kao investicioni fondovi, ne budi naivan.
I na tu temu - investicionih fondova se ne treba plasiti. Niko nije lud da ulozi pare, zarobi ih nekoliko godina i onda ne vidi povrat tog novca sa profitom 'preko'.


'Пример инвестиционог фонда је Salford, купили су Имлек и Новосадску млекару, за њихове "владавине" смо имали несташице млека, проливање млека од стране произвођача.'
Kupili su i Suboticku, i Zemunsku, i Zajecarsku ... al' nema veze.Mleko se proliva svako malo po Evropi, a prolivalo se i u Srbiji i pre Salforda, prolivace se i posle. Nemaju ni Slobodan petrovic ni onaj muceni Jeremija Milovanovic (dir. sirovine) veze sa nestasicom mleka. Probaj barem da znas materiju o kojoj pricas.


'Кад су довољно измузли фирму (и нас потрошаче) продали су је Campini.'
Jos NIJE prodato nista Campini. Daj covece, ne sej dezinformacije.

Нови Сад

pre 12 godina

Преузимање фирме од стране инвестиционог фонда је једна од лошијих ствари која може да се деси фирми, јер за разлику од конкретних индустријалаца, они само теже да краткорочно повећају профит (најлакше је кроз реструктуирање фирме - читај отпуштања). Кад неко из дотичне индустрије купи фирму обично се труди да уђе на ново тржиште и ту повећа проитводњу (тако би требало, има и другачијих примера). Пример инвестиционог фонда је Salford, купили су Имлек и Новосадску млекару, за њихове "владавине" смо имали несташице млека, проливање млека од стране произвођача. Кад су довољно измузли фирму (и нас потрошаче) продали су је Campini

bizmismen

pre 12 godina

Domaci privrednik, strana kompanija. Kako?
(Alobija, 3. april 2012 16:45)

Tako sto je registrovanje firme u inostranstvu jedini moguci nacin da u ovoj drzavi imas legalno preduzece, a da te krimosi sa vlasti ne reketiraju ili opljackaju. Preduzece na Kipru se veoma lako otvara uz pomoc advokata, a posto postoji sporazum o izbegavanju duplog oporezivanja za Kiparsku offshore korporaciju placas samo usluge advokata i 10% od profita ako nisi kiparski rezident. Advokat sve moze da ti zavrsi, teoretski ne moras ni da ides na Kipar. Drakulicu sve cestitke na prodaji firme.

Dijaspora

pre 12 godina

Koliko sam procitao vesti na ostalim sajtovima, pre bi se reklo da je on firmu izgubio jos 2010. Ovo je samo bila zavrsnica. Uzeli su mu firmu jer nije mogao da restruktuira firme kako su duznici zahtevali i nije mogao da reprogramira dugove. Dobio je nesto malo ali to nije neka para u poredjenju sa kapitalom. East Point je "navodno imao obrt of $500 miliona", a firma koja ga je preuzela ima kapital ukupne vrednosti $130 miliona. Sta dalje reci?!? Pogresne poslovne odluke i nemogucnost da se izvuce iz losih poslovnih poteza su doveli do potpunog gubitka kontrole nad firmom. Vrlo lose zavrsena prica.

Bakarna džezva

pre 12 godina

Pa naravno da je prodao kompanije. Nije ih ni kupio od svojih para. Ušli smo u drugu fazu ekonomske okupacije: formalna predaja firmi strancima.

Goran

pre 12 godina

Koliko je meni poznato, Ist point je imao 3 vlasnika (sva 3 su bila zaposlena u nekadasnjem Geneksu), pri cemu je Drakulic imao 49% vlasnistva a ostala dvojica ukupno 51% vlasnistva. Drakulic jeste bio vecinski vlasnik i jedini poznat javnosti. Ist point se zaduzivao kod ovih investicionih fondova i kada nije mogao da vrati dugove aktivirana je hipoteka. Napravili su nekoliko velikih investicionih gresaka ili kako kazu Amerikanci: zagrizli su vise nego sto su mogli da progutaju. Isto se desilo i sa jos nekim Srpskim "biznismenima" koji su ostali bez svojih kompanija. Namerno ih stavljam u znake navoda jer su za mene oni uglavnom spekulanti a ne pravi biznismeni. Pravi biznismen je bio Stiv Dzobs a ovi su bili lovci u mutnom, stekli su prvi milion u Milosevicevo vreme, zatim im je isla na ruku privatizacija a oduvala ih je prva kriza.

alex

pre 12 godina

panticu,kako smo se dogovorili? ne isplacujes plate i doprinose,zaduzis se u tri lepe a onda mi dodjemo kao holding kompanija i kupimo vas za male pare. inace scenario od pre 30 godina.

Wud

pre 12 godina

@ Alobija,

Ist point je kiparska firma, Kakve veze ima odakle je vlasnik? Siguran sam da se ne pitas kako nasi ljudi voze kola sa austrijskim i svajcarskim tablicama...

Zuki

pre 12 godina

@Alobija

To se i ja pitam. Gradjanima RS nije dovoljeno da imaju ni racun u banci u inostranstvu a finansijeri politickih partija imaju kompanije na Kipru, Devicanskim Ostrvima itd.

Goran

pre 12 godina

Koliko je meni poznato, Ist point je imao 3 vlasnika (sva 3 su bila zaposlena u nekadasnjem Geneksu), pri cemu je Drakulic imao 49% vlasnistva a ostala dvojica ukupno 51% vlasnistva. Drakulic jeste bio vecinski vlasnik i jedini poznat javnosti. Ist point se zaduzivao kod ovih investicionih fondova i kada nije mogao da vrati dugove aktivirana je hipoteka. Napravili su nekoliko velikih investicionih gresaka ili kako kazu Amerikanci: zagrizli su vise nego sto su mogli da progutaju. Isto se desilo i sa jos nekim Srpskim "biznismenima" koji su ostali bez svojih kompanija. Namerno ih stavljam u znake navoda jer su za mene oni uglavnom spekulanti a ne pravi biznismeni. Pravi biznismen je bio Stiv Dzobs a ovi su bili lovci u mutnom, stekli su prvi milion u Milosevicevo vreme, zatim im je isla na ruku privatizacija a oduvala ih je prva kriza.

Zuki

pre 12 godina

@Alobija

To se i ja pitam. Gradjanima RS nije dovoljeno da imaju ni racun u banci u inostranstvu a finansijeri politickih partija imaju kompanije na Kipru, Devicanskim Ostrvima itd.

alex

pre 12 godina

panticu,kako smo se dogovorili? ne isplacujes plate i doprinose,zaduzis se u tri lepe a onda mi dodjemo kao holding kompanija i kupimo vas za male pare. inace scenario od pre 30 godina.

Dijaspora

pre 12 godina

Koliko sam procitao vesti na ostalim sajtovima, pre bi se reklo da je on firmu izgubio jos 2010. Ovo je samo bila zavrsnica. Uzeli su mu firmu jer nije mogao da restruktuira firme kako su duznici zahtevali i nije mogao da reprogramira dugove. Dobio je nesto malo ali to nije neka para u poredjenju sa kapitalom. East Point je "navodno imao obrt of $500 miliona", a firma koja ga je preuzela ima kapital ukupne vrednosti $130 miliona. Sta dalje reci?!? Pogresne poslovne odluke i nemogucnost da se izvuce iz losih poslovnih poteza su doveli do potpunog gubitka kontrole nad firmom. Vrlo lose zavrsena prica.

bizmismen

pre 12 godina

Domaci privrednik, strana kompanija. Kako?
(Alobija, 3. april 2012 16:45)

Tako sto je registrovanje firme u inostranstvu jedini moguci nacin da u ovoj drzavi imas legalno preduzece, a da te krimosi sa vlasti ne reketiraju ili opljackaju. Preduzece na Kipru se veoma lako otvara uz pomoc advokata, a posto postoji sporazum o izbegavanju duplog oporezivanja za Kiparsku offshore korporaciju placas samo usluge advokata i 10% od profita ako nisi kiparski rezident. Advokat sve moze da ti zavrsi, teoretski ne moras ni da ides na Kipar. Drakulicu sve cestitke na prodaji firme.

Bakarna džezva

pre 12 godina

Pa naravno da je prodao kompanije. Nije ih ni kupio od svojih para. Ušli smo u drugu fazu ekonomske okupacije: formalna predaja firmi strancima.

Нови Сад

pre 12 godina

Преузимање фирме од стране инвестиционог фонда је једна од лошијих ствари која може да се деси фирми, јер за разлику од конкретних индустријалаца, они само теже да краткорочно повећају профит (најлакше је кроз реструктуирање фирме - читај отпуштања). Кад неко из дотичне индустрије купи фирму обично се труди да уђе на ново тржиште и ту повећа проитводњу (тако би требало, има и другачијих примера). Пример инвестиционог фонда је Salford, купили су Имлек и Новосадску млекару, за њихове "владавине" смо имали несташице млека, проливање млека од стране произвођача. Кад су довољно измузли фирму (и нас потрошаче) продали су је Campini

Pavle Pucar

pre 12 godina

Mislim nebi da zvucim zlonamerno ali me nesto preterano bode u oko cinjenica i da je Ist Point kao i Delta osnovane pocetkom raspada zemlje i to bash na KIPRU istom mestu gde su zavrsavale i NASE pare...i sad kad citate istorijat firmi obe se bavile trgovinom svega par zaposlenih itd itd....a kad se gleda struktura trgovine postavlja se pitanje ODAKLE IM POCETNI KAPITAL za tako nesto...pa ni Stiv Jobs to nebi mogao da izvede samo sa nekom zivotnom ustedjevinom kao sto oni govore par ne zapoceti biznos tolki razmera...

Wud

pre 12 godina

@ Alobija,

Ist point je kiparska firma, Kakve veze ima odakle je vlasnik? Siguran sam da se ne pitas kako nasi ljudi voze kola sa austrijskim i svajcarskim tablicama...

M.

pre 12 godina

@ bakarna dezva

"Pa naravno da je prodao kompanije. Nije ih ni kupio od svojih para. Ušli smo u drugu fazu ekonomske okupacije: formalna predaja firmi strancima."

Apsolutno tacno - drago mi je da jos neko provaljuje sta se desava.
Pozdrav!

Doduse, ne kazem da je ekonomska "okupacija" u pitanju, ali je definitvno cilj da firme ne budu u nasim rukama, Srbi ce da rade za male pare, a big boss-ovi su iz neke "srecnije" zemlje... Ne moze se tu nista, to je tako, zakasnili smo na zurku i sad, delji bato... Sto se pre pomirimo sa time, to cemo bolje da se snadjemo u buducoj igri...

Lemi

pre 12 godina

@ (Нови Сад, 3. april 2012 20:03)
'Преузимање фирме од стране инвестиционог фонда је једна од лошијих ствари која може да се деси фирми, јер за разлику од конкретних индустријалаца, они само теже да краткорочно повећају профит (најлакше је кроз реструктуирање фирме - читај отпуштања).'

!?
Ti zaista verujes da su 'industrijalci' Miskovic, Beko, Djunic, Kostic, Drakulic injima slicni ikada imali ozbiljne namere o razvijanjima mastodonata koje su pravili!? Potpuno su istu ideju i logiku imali kao investicioni fondovi, ne budi naivan.
I na tu temu - investicionih fondova se ne treba plasiti. Niko nije lud da ulozi pare, zarobi ih nekoliko godina i onda ne vidi povrat tog novca sa profitom 'preko'.


'Пример инвестиционог фонда је Salford, купили су Имлек и Новосадску млекару, за њихове "владавине" смо имали несташице млека, проливање млека од стране произвођача.'
Kupili su i Suboticku, i Zemunsku, i Zajecarsku ... al' nema veze.Mleko se proliva svako malo po Evropi, a prolivalo se i u Srbiji i pre Salforda, prolivace se i posle. Nemaju ni Slobodan petrovic ni onaj muceni Jeremija Milovanovic (dir. sirovine) veze sa nestasicom mleka. Probaj barem da znas materiju o kojoj pricas.


'Кад су довољно измузли фирму (и нас потрошаче) продали су је Campini.'
Jos NIJE prodato nista Campini. Daj covece, ne sej dezinformacije.

Cika Dača

pre 12 godina

Samo bih da podsetim da je NBS za odrzavanje vestackog kursa dinara u ovoj godini prodala nesto manje od 500 miliona EUR. Prostim sabiranjem mogla je postati 100 % vlasnik svega sto je pobrojano u ovom clanku?! Kuda idemo a kuda idu nase pare???!

droid

pre 12 godina

Valjaonicu bakra u Sevojnu je pre nekoliko dana kupio Farmakom, tako da ona nije u vlasništvu RC2 i Darby-a kao što je ostatak firmi koji je bio u East Point Holdingu. Čisto da se znaju sve činjenice.

matko

pre 12 godina

Sustina kapitalazima su kapital i preuzimanja firmi. Jaci tlaci. Ciji je kapital ako je cist i nema poreklo od prljavih poslova uopste nije bitno. Ako je ovom transakcijim makar jedan novu dolar usao u Srbiju to je dobro za celu zemlju. Privatne kompanije nisu socijalne ustanove da bi vodile racuna o interesima radnicke klase. Za tako nesto je odgovorna drzava koja je duzna da obezbedi svakom pojedincu egzistencijalni minimum, bilo u vidu bonova za hranu i ostale osnovne troskove bilo u vidu cistog novca. Tako funkcionise svet i mi se ne pitamo i nismo pozvani da ocenjumo da li je to fer ili ne. Druga krajnost je nastanak neke revolucije ali istorija je pokazala da i revolucije na kraju imaju isti epilog - jaci tlaci skoro isto kao u zivotinjskom svetu gde selekcija na taj nacin vodi ka unapredjenju vrste. Tako je na zalost mnogih idealista dobro zasticenih pod svojom interesnom grupom. A interesne grupe mogu biti raznolike i nema pojedinca koji ne pripada bar jednoj interesnoj grupi.

milan

pre 12 godina

Prodaju se firme po citavoj evropi i kupuju ih najcesce investicioni fondovi a oni kao i svi drugi investitori zainteresovani da ostvare profit. Mi bi da jednog dana zaradjujemo kao u kapitalistickim zemljama a s druge strane bi da "ostane" socijalizam i mi da kazemo onima koji pare donose sta da rade e pa ne ide tako.

Alobija

pre 12 godina

Za sve one koji nisu razumeli moj sarkazam pojasnjenje.
Ako firma ima vlasnike u inostranstvu, ako placa poreze napolju, iako posluje ovde, ne moze se ni na koji nacin tretirati kao domaca. Domaca firma je ako celokupno poslovanje ima ovde. Domaci privrednik, kako da ne. Kupujmo domace, kako da ne.
Zato se i svi ponasaju kao paraziti. Zato su i moguce sve moguce mahinacije, a na nasu stetu. Zato smo ne banana drzava, vec "kukuruz" kako neko rece. Zato smo u ovom zivom blatu i nema nam spasa, kad sve moze.

Sale

pre 12 godina

I ovaj Miki Maus kao i svi ostali srpski dizni tajkuni, zapravo su samo lutke stranog kapitala. Odradili su posao, tako da je došlo vreme, da se pojave oni, koji su vukli konce.

sevarlica

pre 12 godina

Ist Point je prodat još pre godinu i po dana. Drakulić je stvorio najveću trgovačku firmu sirovinama(imao je preko 500 brodova) iz kredita, ali mu je SEKA ubila poslovanje za više od 50%, i zato je čovek morao da proda. Šteta je, taj čovek je više puta pokušavao da napravi nešto u Srbiji ali mu nisu dali, a sada će da spakuje kintu u džep i da uživa.

Uki

pre 12 godina

Zašto mi se čini da ćemo uskoro čitati još ovakvih vesti? Verujem da će većina srpskih "biznismena" doživeti sudbinu Drakulića. Svi se bave poslovima koji u velikoj meri zavise od dobijanja privilegija i povlastica i kad toga nestane, nestaće i para. Niko se tu nije obogatio jer je pravio novu vrednost. Sve go nakupac. Drakulić je još i bio dobar, imao je kakvu-takvu proizvodnju a ovi ostali posluju po principu monopola u poslovanju sa državom ili preprodaje zemljišta za koje im neko unapred javi da će postati atraktivno. To su ti pronicljivi srpski biznismeni.

Lazar

pre 12 godina

To se zove Multi Krading iz Firming . . . .sve bi ja to ispitao odakle,sta,kako,gde pa ako se dokaze da nije regularno robija minimum 20. godina + oduzimanje cele imovine.E tako bi se uveo red i vise ne bi bilo Miskovica,Kostica,Drakulica, i mnogih drugih koji su ojadili ovu i onako opustosenu zemlju za ovih 10 godina vladavine "demokrata".
(Mirko, 4. april 2012 11:39)

Prvo se raspitaj pa onda pljuj po coveku.On je posten covek i u vise navrata je pokusavao da nesto uradi za Srbiju a cim je povukao i ovaj zadnji potez znaci da nam je drzava krs.Inace znam ga licno,kao i njegovog sina,radio sam u Ist Pointu,doduse tada se zvao Yu Point u Francujskoj ulici,i mogu da kazem da su ljudi sasvim bili ok.Ne mesaj Drakulica i Miskovica molim te.Prvi put cujem da neko pljuje po njemu da je lopov,svasta!

wud

pre 12 godina

opet ne valja! investicije u novkabel, koji propada vec vise od 20 godina, investicije u zastarelu opremu u valjaonici sevojno, i opet ne valja! sad je problem sto su stranci!

postoji ozbiljan problem u kolektivnoj svesti ovog naroda!
moramo da se otresemo tog komunjarskog mentaliteta!

Nemi posmatrac

pre 12 godina

Majko božija, kakav divan eufemizam za propast. Cuj prodao firmu. Pa covek je pukao na brodovima na Dunavu, pukao na JRB, pukao na svemu sto je radio i sada obavestenje da je prodata kompanija. Nije kompanija prodata, nego je uzeta, jer nije mogao da vraca kredite

Mirko

pre 12 godina

To se zove Multi Krading iz Firming . . . .sve bi ja to ispitao odakle,sta,kako,gde pa ako se dokaze da nije regularno robija minimum 20. godina + oduzimanje cele imovine.E tako bi se uveo red i vise ne bi bilo Miskovica,Kostica,Drakulica, i mnogih drugih koji su ojadili ovu i onako opustosenu zemlju za ovih 10 godina vladavine "demokrata".

todor

pre 12 godina

@ lemi Kad već dosta dobro poznaješ materiju oko mlekara (jer radiš tamo) kaži koliko je ostalo mlekara da radi u centralnoj Srbiji koje su pod Salfordom?

" " " Branko Von Beca " " "

pre 12 godina

Pošto su "expertsko-liderske" vlasti ove zemlje "imale razumevanja" prema domaćim tajkunima i omogućavale da na "transparentnim tenderima" otkupljuju domaće firme za JEDAN EVRO, a oni vođeni "patriotizmom" i onom krilaticom "kupujmo domaće" obilato tu povoljnost koristili, zanima me da li su i kad prodaju vođeni istim patriotizmom i svoje firme prvo ponude državi ... po nabavnoj ceni, naravno ...?!

slacccka

pre 12 godina

Pa, lepo je oprao pare, bivsi kandidat za gradonacelnika Beograda. Ccc, samo da ne bude neka veza sa fondovima iz drzave Delaver... To bi stvarno bilo previse...

Wud

pre 12 godina

@ Alobija,

Ist point je kiparska firma, Kakve veze ima odakle je vlasnik? Siguran sam da se ne pitas kako nasi ljudi voze kola sa austrijskim i svajcarskim tablicama...

bizmismen

pre 12 godina

Domaci privrednik, strana kompanija. Kako?
(Alobija, 3. april 2012 16:45)

Tako sto je registrovanje firme u inostranstvu jedini moguci nacin da u ovoj drzavi imas legalno preduzece, a da te krimosi sa vlasti ne reketiraju ili opljackaju. Preduzece na Kipru se veoma lako otvara uz pomoc advokata, a posto postoji sporazum o izbegavanju duplog oporezivanja za Kiparsku offshore korporaciju placas samo usluge advokata i 10% od profita ako nisi kiparski rezident. Advokat sve moze da ti zavrsi, teoretski ne moras ni da ides na Kipar. Drakulicu sve cestitke na prodaji firme.

Bakarna džezva

pre 12 godina

Pa naravno da je prodao kompanije. Nije ih ni kupio od svojih para. Ušli smo u drugu fazu ekonomske okupacije: formalna predaja firmi strancima.

Goran

pre 12 godina

Koliko je meni poznato, Ist point je imao 3 vlasnika (sva 3 su bila zaposlena u nekadasnjem Geneksu), pri cemu je Drakulic imao 49% vlasnistva a ostala dvojica ukupno 51% vlasnistva. Drakulic jeste bio vecinski vlasnik i jedini poznat javnosti. Ist point se zaduzivao kod ovih investicionih fondova i kada nije mogao da vrati dugove aktivirana je hipoteka. Napravili su nekoliko velikih investicionih gresaka ili kako kazu Amerikanci: zagrizli su vise nego sto su mogli da progutaju. Isto se desilo i sa jos nekim Srpskim "biznismenima" koji su ostali bez svojih kompanija. Namerno ih stavljam u znake navoda jer su za mene oni uglavnom spekulanti a ne pravi biznismeni. Pravi biznismen je bio Stiv Dzobs a ovi su bili lovci u mutnom, stekli su prvi milion u Milosevicevo vreme, zatim im je isla na ruku privatizacija a oduvala ih je prva kriza.

Cika Dača

pre 12 godina

Samo bih da podsetim da je NBS za odrzavanje vestackog kursa dinara u ovoj godini prodala nesto manje od 500 miliona EUR. Prostim sabiranjem mogla je postati 100 % vlasnik svega sto je pobrojano u ovom clanku?! Kuda idemo a kuda idu nase pare???!

Нови Сад

pre 12 godina

Преузимање фирме од стране инвестиционог фонда је једна од лошијих ствари која може да се деси фирми, јер за разлику од конкретних индустријалаца, они само теже да краткорочно повећају профит (најлакше је кроз реструктуирање фирме - читај отпуштања). Кад неко из дотичне индустрије купи фирму обично се труди да уђе на ново тржиште и ту повећа проитводњу (тако би требало, има и другачијих примера). Пример инвестиционог фонда је Salford, купили су Имлек и Новосадску млекару, за њихове "владавине" смо имали несташице млека, проливање млека од стране произвођача. Кад су довољно измузли фирму (и нас потрошаче) продали су је Campini

Zuki

pre 12 godina

@Alobija

To se i ja pitam. Gradjanima RS nije dovoljeno da imaju ni racun u banci u inostranstvu a finansijeri politickih partija imaju kompanije na Kipru, Devicanskim Ostrvima itd.

Lemi

pre 12 godina

@ (Нови Сад, 3. april 2012 20:03)
'Преузимање фирме од стране инвестиционог фонда је једна од лошијих ствари која може да се деси фирми, јер за разлику од конкретних индустријалаца, они само теже да краткорочно повећају профит (најлакше је кроз реструктуирање фирме - читај отпуштања).'

!?
Ti zaista verujes da su 'industrijalci' Miskovic, Beko, Djunic, Kostic, Drakulic injima slicni ikada imali ozbiljne namere o razvijanjima mastodonata koje su pravili!? Potpuno su istu ideju i logiku imali kao investicioni fondovi, ne budi naivan.
I na tu temu - investicionih fondova se ne treba plasiti. Niko nije lud da ulozi pare, zarobi ih nekoliko godina i onda ne vidi povrat tog novca sa profitom 'preko'.


'Пример инвестиционог фонда је Salford, купили су Имлек и Новосадску млекару, за њихове "владавине" смо имали несташице млека, проливање млека од стране произвођача.'
Kupili su i Suboticku, i Zemunsku, i Zajecarsku ... al' nema veze.Mleko se proliva svako malo po Evropi, a prolivalo se i u Srbiji i pre Salforda, prolivace se i posle. Nemaju ni Slobodan petrovic ni onaj muceni Jeremija Milovanovic (dir. sirovine) veze sa nestasicom mleka. Probaj barem da znas materiju o kojoj pricas.


'Кад су довољно измузли фирму (и нас потрошаче) продали су је Campini.'
Jos NIJE prodato nista Campini. Daj covece, ne sej dezinformacije.

M.

pre 12 godina

@ bakarna dezva

"Pa naravno da je prodao kompanije. Nije ih ni kupio od svojih para. Ušli smo u drugu fazu ekonomske okupacije: formalna predaja firmi strancima."

Apsolutno tacno - drago mi je da jos neko provaljuje sta se desava.
Pozdrav!

Doduse, ne kazem da je ekonomska "okupacija" u pitanju, ali je definitvno cilj da firme ne budu u nasim rukama, Srbi ce da rade za male pare, a big boss-ovi su iz neke "srecnije" zemlje... Ne moze se tu nista, to je tako, zakasnili smo na zurku i sad, delji bato... Sto se pre pomirimo sa time, to cemo bolje da se snadjemo u buducoj igri...

alex

pre 12 godina

panticu,kako smo se dogovorili? ne isplacujes plate i doprinose,zaduzis se u tri lepe a onda mi dodjemo kao holding kompanija i kupimo vas za male pare. inace scenario od pre 30 godina.

Pavle Pucar

pre 12 godina

Mislim nebi da zvucim zlonamerno ali me nesto preterano bode u oko cinjenica i da je Ist Point kao i Delta osnovane pocetkom raspada zemlje i to bash na KIPRU istom mestu gde su zavrsavale i NASE pare...i sad kad citate istorijat firmi obe se bavile trgovinom svega par zaposlenih itd itd....a kad se gleda struktura trgovine postavlja se pitanje ODAKLE IM POCETNI KAPITAL za tako nesto...pa ni Stiv Jobs to nebi mogao da izvede samo sa nekom zivotnom ustedjevinom kao sto oni govore par ne zapoceti biznos tolki razmera...

Nemi posmatrac

pre 12 godina

Majko božija, kakav divan eufemizam za propast. Cuj prodao firmu. Pa covek je pukao na brodovima na Dunavu, pukao na JRB, pukao na svemu sto je radio i sada obavestenje da je prodata kompanija. Nije kompanija prodata, nego je uzeta, jer nije mogao da vraca kredite

Dijaspora

pre 12 godina

Koliko sam procitao vesti na ostalim sajtovima, pre bi se reklo da je on firmu izgubio jos 2010. Ovo je samo bila zavrsnica. Uzeli su mu firmu jer nije mogao da restruktuira firme kako su duznici zahtevali i nije mogao da reprogramira dugove. Dobio je nesto malo ali to nije neka para u poredjenju sa kapitalom. East Point je "navodno imao obrt of $500 miliona", a firma koja ga je preuzela ima kapital ukupne vrednosti $130 miliona. Sta dalje reci?!? Pogresne poslovne odluke i nemogucnost da se izvuce iz losih poslovnih poteza su doveli do potpunog gubitka kontrole nad firmom. Vrlo lose zavrsena prica.

droid

pre 12 godina

Valjaonicu bakra u Sevojnu je pre nekoliko dana kupio Farmakom, tako da ona nije u vlasništvu RC2 i Darby-a kao što je ostatak firmi koji je bio u East Point Holdingu. Čisto da se znaju sve činjenice.

Mirko

pre 12 godina

To se zove Multi Krading iz Firming . . . .sve bi ja to ispitao odakle,sta,kako,gde pa ako se dokaze da nije regularno robija minimum 20. godina + oduzimanje cele imovine.E tako bi se uveo red i vise ne bi bilo Miskovica,Kostica,Drakulica, i mnogih drugih koji su ojadili ovu i onako opustosenu zemlju za ovih 10 godina vladavine "demokrata".

sevarlica

pre 12 godina

Ist Point je prodat još pre godinu i po dana. Drakulić je stvorio najveću trgovačku firmu sirovinama(imao je preko 500 brodova) iz kredita, ali mu je SEKA ubila poslovanje za više od 50%, i zato je čovek morao da proda. Šteta je, taj čovek je više puta pokušavao da napravi nešto u Srbiji ali mu nisu dali, a sada će da spakuje kintu u džep i da uživa.

Sale

pre 12 godina

I ovaj Miki Maus kao i svi ostali srpski dizni tajkuni, zapravo su samo lutke stranog kapitala. Odradili su posao, tako da je došlo vreme, da se pojave oni, koji su vukli konce.

slacccka

pre 12 godina

Pa, lepo je oprao pare, bivsi kandidat za gradonacelnika Beograda. Ccc, samo da ne bude neka veza sa fondovima iz drzave Delaver... To bi stvarno bilo previse...

" " " Branko Von Beca " " "

pre 12 godina

Pošto su "expertsko-liderske" vlasti ove zemlje "imale razumevanja" prema domaćim tajkunima i omogućavale da na "transparentnim tenderima" otkupljuju domaće firme za JEDAN EVRO, a oni vođeni "patriotizmom" i onom krilaticom "kupujmo domaće" obilato tu povoljnost koristili, zanima me da li su i kad prodaju vođeni istim patriotizmom i svoje firme prvo ponude državi ... po nabavnoj ceni, naravno ...?!

Alobija

pre 12 godina

Za sve one koji nisu razumeli moj sarkazam pojasnjenje.
Ako firma ima vlasnike u inostranstvu, ako placa poreze napolju, iako posluje ovde, ne moze se ni na koji nacin tretirati kao domaca. Domaca firma je ako celokupno poslovanje ima ovde. Domaci privrednik, kako da ne. Kupujmo domace, kako da ne.
Zato se i svi ponasaju kao paraziti. Zato su i moguce sve moguce mahinacije, a na nasu stetu. Zato smo ne banana drzava, vec "kukuruz" kako neko rece. Zato smo u ovom zivom blatu i nema nam spasa, kad sve moze.

Uki

pre 12 godina

Zašto mi se čini da ćemo uskoro čitati još ovakvih vesti? Verujem da će većina srpskih "biznismena" doživeti sudbinu Drakulića. Svi se bave poslovima koji u velikoj meri zavise od dobijanja privilegija i povlastica i kad toga nestane, nestaće i para. Niko se tu nije obogatio jer je pravio novu vrednost. Sve go nakupac. Drakulić je još i bio dobar, imao je kakvu-takvu proizvodnju a ovi ostali posluju po principu monopola u poslovanju sa državom ili preprodaje zemljišta za koje im neko unapred javi da će postati atraktivno. To su ti pronicljivi srpski biznismeni.

wud

pre 12 godina

opet ne valja! investicije u novkabel, koji propada vec vise od 20 godina, investicije u zastarelu opremu u valjaonici sevojno, i opet ne valja! sad je problem sto su stranci!

postoji ozbiljan problem u kolektivnoj svesti ovog naroda!
moramo da se otresemo tog komunjarskog mentaliteta!

Lazar

pre 12 godina

To se zove Multi Krading iz Firming . . . .sve bi ja to ispitao odakle,sta,kako,gde pa ako se dokaze da nije regularno robija minimum 20. godina + oduzimanje cele imovine.E tako bi se uveo red i vise ne bi bilo Miskovica,Kostica,Drakulica, i mnogih drugih koji su ojadili ovu i onako opustosenu zemlju za ovih 10 godina vladavine "demokrata".
(Mirko, 4. april 2012 11:39)

Prvo se raspitaj pa onda pljuj po coveku.On je posten covek i u vise navrata je pokusavao da nesto uradi za Srbiju a cim je povukao i ovaj zadnji potez znaci da nam je drzava krs.Inace znam ga licno,kao i njegovog sina,radio sam u Ist Pointu,doduse tada se zvao Yu Point u Francujskoj ulici,i mogu da kazem da su ljudi sasvim bili ok.Ne mesaj Drakulica i Miskovica molim te.Prvi put cujem da neko pljuje po njemu da je lopov,svasta!

milan

pre 12 godina

Prodaju se firme po citavoj evropi i kupuju ih najcesce investicioni fondovi a oni kao i svi drugi investitori zainteresovani da ostvare profit. Mi bi da jednog dana zaradjujemo kao u kapitalistickim zemljama a s druge strane bi da "ostane" socijalizam i mi da kazemo onima koji pare donose sta da rade e pa ne ide tako.

matko

pre 12 godina

Sustina kapitalazima su kapital i preuzimanja firmi. Jaci tlaci. Ciji je kapital ako je cist i nema poreklo od prljavih poslova uopste nije bitno. Ako je ovom transakcijim makar jedan novu dolar usao u Srbiju to je dobro za celu zemlju. Privatne kompanije nisu socijalne ustanove da bi vodile racuna o interesima radnicke klase. Za tako nesto je odgovorna drzava koja je duzna da obezbedi svakom pojedincu egzistencijalni minimum, bilo u vidu bonova za hranu i ostale osnovne troskove bilo u vidu cistog novca. Tako funkcionise svet i mi se ne pitamo i nismo pozvani da ocenjumo da li je to fer ili ne. Druga krajnost je nastanak neke revolucije ali istorija je pokazala da i revolucije na kraju imaju isti epilog - jaci tlaci skoro isto kao u zivotinjskom svetu gde selekcija na taj nacin vodi ka unapredjenju vrste. Tako je na zalost mnogih idealista dobro zasticenih pod svojom interesnom grupom. A interesne grupe mogu biti raznolike i nema pojedinca koji ne pripada bar jednoj interesnoj grupi.

todor

pre 12 godina

@ lemi Kad već dosta dobro poznaješ materiju oko mlekara (jer radiš tamo) kaži koliko je ostalo mlekara da radi u centralnoj Srbiji koje su pod Salfordom?