Vesti -

Dogovoreno: Kupujemo od Rusa borbene Mi-35 VIDEO

Beograd -- Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin najavio je posle susreta s ruskim kolegom Sergejem Šojguom kupovinu novih helikoptera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Vulin je izjavio je da je danas sa ruskim kolegoom Sergejom Šojguom započeo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije - četiri "MI - 17" transportna helikoptera i četiri "MI - 35" borbena helikoptera.

Vulin boravi u zvaničnoj poseti RFi tokom koje će učestvovati na sedmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

„Takođe, nastavljamo vojno-tehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom MIGova 29, zatim tenkova T 72 i borbenih vozila pešadije kao i određenih tipova protivvazdušnog naoužanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu“, istakao je ministar Vulin.

Vulin je domaćinima preneo poruku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji.

„Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa“, rekao je Vulin.

Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema KiM i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljno-političkim pitanjima, navodi se u saopšetnju Ministarstva odbrane.

„Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je u nedavnom razgovoru, predsednik Putin uputio predsedniku Vučići - Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo", ističe Vulin.

Ruski ministar odbrane je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji.

Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine.

„Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjica oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja“, rekao jer Šojgu.

Šojguu je u ime Vučića uručen poklon - ikona iz 18. veka iz manastira Solovjecki, kao i repliku Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka „Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba“.

Ministar Vulin se danas sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Jurijom Hačaturovom.

Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje.

Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće sutra izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.