Vesti -

Dijaspora pošalje 5,5 mlrd. dolara

Beograd -- Dijaspora godišnje u Srbiju donese oko 5,5 milijardi dolara od kojih je svega oko devet odsto zvanično evidentirano.

Izvor: Beta
Podeli

Državni sekretar Ministarstva vera i dijaspore Srbije Miodrag Jakšić je kazao da je teško utvrdi tačan broj Srba koji žive u dijaspori.

On kaže se procenjuje da ih je negde oko četiri miliona i oni su organizovani u više od 1.000 srpskih organizacija.

Prema rečima Jakšića, najviše Srba živi u regionu i susednim zemljama, dok ih je izvan regiona najviše u Zapadnoj Evropi, Nemačkoj, Australiji i Severnoj Americi.

Na današnjoj konferenciji zaključeno je da je dijaspora faktor ekonomske stabilnosti i da Srbija mora biti otvorenija i da pruža jasne i jednostavne odgovore na sva pitanja dijaspore kako bi se oni stimulisali na veća ulaganja i povratak. Naglašeno je i da treba olakšati i pojeftiniti transfer novca iz dijaspore u Srbiju jer se tim poslom za sada bave samo četiri agencije.

"Prosečno učešće novca dijaspore u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije od 2005. do 2010. godine je 15,3 odsto", kazao je on.

Investicije dijaspore u Srbiju, od 2000. godine, kako je dodao, procenjuju se na oko 550 miliona dolara i kapitalom dijaspore je osnovano više od 1.000 malih i srednjih preduzeća u kojima je zaposleno oko 25.000 radnika.

Jakšić je naglasio da je Ministarstvo za dijasporu i vere, u cilju upoznavanja sa potencijalnim mogućnostima ulaganja u Srbiju, objavilo multimedijalni katalog koji sadrži 193 investiciona projekta u 68 opština i gradova Srbije.

Rukovodilac Centra za dijasporu Privredne komore Srbije (PKS) Anka Vojvodić kazala je da je dijaspora spremna i zainteresovana da ulaže u Srbiju, ali je oprezna pri donošnju odluka o tome zbog loših iskustava iz prošlosti. Ona je naglasila da je to veliki problem koji što pre treba rešiti.

Prema rečima Vojvodićeve od ukupnog broja Srba u dijaspori, njih oko 10 do 15 odsto je veoma uspešno i ugledno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.