Vesti -

Da li je moguće da marketi i trgovine ne rade nedeljom? VIDEO

Vreme policijskog časa i vanrednih mera, koje su iza nas, donekle su sve nas disciplinovali da u kupovinu idemo u određeno vreme, određenim danima.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ginasanders
Ilustracija: Depositphotos/ginasanders

Pročitajte još:

Zabrana rada nedeljom u Srbiji i regionu: Veća prava za radnike ili više otkaza?

Nekima je možda takva vrsta organizacije teško pala. Da li bismo mogli da zamislimo da od sada marketi i trgovine ne rade nedeljom? Ovakve inicijative nisu novost. Ipak, Bajina Bašta se sada bori da tako i bude.

Privrednici iz Bajine Bašte odlučili su da se ujedine i da sve markete, trgovine i radnje sa mešovitom robom ne rade više nedeljom. Jer nedelja je dan za odmaranje, tako važi od pamtiveka.

U obrazloženju koje je upućeno na adrese čelnih ljudi grada navedeni su svi razlozi koji pogoduju usvajanju ovakve odluke.

„Tokom vanrednog stanja došlo se do zaključka da je apsolutno moguće zadovoljiti sve potrebe građana u uslovima redukovanog radnog vremena i da su diskretni heroji u teškim vremenima bili radnici prodavci i zaposleni u maloprodajnim objektima. Naši zaposleni su nečiji mame, tate, sestre koje u ovakvim uslovima privređivanja neko mnogo manje viđa.“

Iz Ministarstva za rad kažu da se takva praksa pokazala kao loša u nekim zemljama.

"Svi poslodavci mogu svoj rad da organizuju kako žele kako da ne rade određenim danima, to je ostavljeno poslodavcima da odluče, svakako zakon dozvoljava to i stvara obavezu da mora da obetzbedi slobodne dane zaposlenima. Mi pozivamo poslodavce da sami odluče, a mi tu odluku na globalnom nivou nećemo doneti, bar ne u ovom trenutku", navodi ministar za rad.

Situacija u regionu je šarenolika.

Neradna nedelja pitanje je interesa društva ili prednost nad interesom profita. Stručnjaci ocenjuju da radne nedelje koje na godišnjem nivou čine 50 i više radnih dana najviše opterećuju postojeće radne snage.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.