Vesti -

Da li bakšiš treba da bude obavezan ili dobrovoljan? VIDEO

Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES ne predlaže da se uvede obavezno, već dobrovoljno plaćanje bakšiša.

Izvor: TV Prva, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/lunopark
Ilustracija: Shutterstock/lunopark

Predlažu i da se određeni procenat te časti, za onoga ko je pružio uslugu gostu, ne oporezuje, izjavio je direktor ovog udruženja Georgi Genov.

On je precizirao da se ovaj predlog odnosi na plaćanje platnim karticama, dok je, kako je rekao, davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati.

"Ovde se radi o plaćanju karticama, a tako se obavlja oko 90 odsto plaćanja i to do određenog iznosa. Ako recimo neko plaćanjem karticom daje 1.000 dinara bakšiša, ako bi neoporezivi procenat bio 10, tada 100 dinara ne bi bilo oporezovano, ostalo bi u kasi i isplaćivalo bi se osoblju koje radi, a ne samo konobarima, već i onima koji rade u kuhinji i slično", rekao je Genov Tanjugu.

Kazao je da kod nas, za razliku od mnogih zemalja gde je bakšiš obavezan, u visini od tri do više od 15 odsto, zavisno od zemlje, nije regulisan propisima, ali postoji kao običaj da se časti onaj ko je pružio neku uslugu, poslužio u restoranu, nosio kofer u hotelu, kao taksista prevezao putnika i slično.

Genov je ocenio da bi tu praksu trebalo regulisati propisima, a na pitanje koliko bi trebalo da iznosi ova čast, rekao je da se ona kod nas obično kreće do 10 odsto.

Opširnije o temi pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.