Brnabić sa suosnivačem Epla

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa američkim tehnološkim preduzetnikom najpre poznatim kao saosnivačem kompanije Epl, Stivom Voznijakom.

Srbija

Izvor: B92.net

Utorak, 05.12.2023.

16:05

Brnabić sa suosnivačem Epla
Foto: Peða Vuèkoviæ

Premijerka Brnabić izrazila je zahvalnost Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u našu zemlju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo o različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Prilikom susreta premijerka je predstavila saosnivaču svetske tehnološke kompanije čiji je zaštitni znak „ajfon", razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama. Takođe, istakla je da je evidentan rezultat tih ulaganja, to što je IKT sektor postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga približno oko 3,8 milijarde evra.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika. Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoj globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i saosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji. Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: