Biz - B92.net

Bivši SFRJ gigant postaje novi pogon fabrike Gorenje

Vranje -- Valjevski "Elind", nekadašnji jugoslovenski lider u proizvodnji TA peći, od proleća će biti novi pogon fabrike "Gorenje" u ovom gradu.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: EPA/ANTONIO BAT
Ilustracija: EPA/ANTONIO BAT

Kako piše Blic, projektovana je proizvodnja od 750.000 frižidera i zamrzivača godišnje.

Nekadašnji gigant iz Velenja, koji je u međuvremenu prešao u većinsko vlasništvo kineske korporacije "Hisense", još je 2016. godine kupio "Elind", čiji se danas napušteni objekti nalaze u neposrednoj blizini dve fabrike "Gorenja" u Valjevu.

Fabrika koja je svojevremeno proizvodila TA peći po čemu je bila prepoznatljiva na tržištu cele SFRJ, prethodno je bila neuspešno privatizovana i preimenovana u "Novi Elind", da bi je iz stečaja "Gorenje" pre pet godina kupilo za 86 miliona dinara. Predmet kupovine bili su građjevinski objekti – skoro dvadeset zgrada, izgrađenih na gradskom građevinskom zemljištu u državnoj svojini, ukupne površine 4,11 hektar, a zatim i nepokretna imovina – deo opreme i nenaplaćena potraživanja.

Procenjena vrednost stečajnog dužnika kao pravnog lica bila je 261,2 miliona dinara, s tim što ona nije bila minimalno prihvatljiva, niti obavezujuća. "Novi Elind", koji je u poslednjim danima imao 94 zaposlena, otišao je u stečaj 2012. godine.

"Ova fabrika praktično je do sada stajala neiskorišćena. Proteklih godina rađeni su planovi i projekti za upodobljavanje njenog prostora i objekata za potrebe Gorenja. Ti projekti su završeni, prezentovani visokim predstavnicima Hisensea i odlučeno je da u maju sledeće godine počne rekonstrukcija prostora Novog Elinda", navodi za Blic neimenovani izvor, dodajući da će ovim praktično "Gorenje" u Valjevu imati novu fabriku, sa projektovanom proizvodnjom od 750.000 rashladnih uređaja godišnje, "zbog čega će i broj novozaposlenih biti veći od 300 ljudi, kako je bilo predviđeno prilikom kupovine pre pet godina".

Inače, ubrzo nakon što je "Gorenje" u decembru 2016. godine kupilo "Novi Elind" iz stečaja, sa Vladom Srbije je potpisan Memorandum koji predviđa podršku proširenju pogona ove fabrike. Dve godine kasnije, međutim, iz uprave "Gorenja" su saopštili da, iako su završili postupak kupovine, sproveli sanaciju zemljiša i uklonili opasne materije, "još uvek nisu postigli dogovor sa državom o subvencijama za nova radna mesta". Te iste 2018. godine kineska grupacija "Hisense" postala je vlasnik 94 odsto udela u slovenačkom "Gorenju" i Valjevo proglasila svojim evropskim centrom za belu tehniku.

"Gorenje", koje u Valjevu zapošljava oko 1.500 ljudi, prvu fabriku u Valjevu podiglo je 2006. godine, a šest godina kasnije i drugu, tako da će konačnim upodobljavanjem i pokretanjem nekadašnjeg "Elinda" imati tri proizvodna pogona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.