BG smanjuje sva socijalna davanja

Grad Beograd će do kraja nedelje sniziti sve naknade za socijalno ugrožene za 30 do 50 odsto, kaže gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 29.04.2014.

13:35

Default images

Matić je kazao da se još nema tačne informacije za koliko će pojedina davanja biti manja, ali će se odnositi na penzionere, osobe sa invaliditetom, porodice sa trojkama, četvorkama, petorkama, šestorkama i duplim blizancima i ostali koje je grad do sada pomagao.

"Pošto su ograničena sredstva u budžetu, pribegli smo merama ravnomernije raspodele novca, na osnovu preporuka stručnih službi", kaže Matić.

On navodi da je 25. aprila prva na snagu stupila Odluka o dodatnim oblicima zaštite porodilja, gde su smanjeni iznosi jednokratnog novčanog davanja.

Manje novca izdvojeno je i za 64.805 penzionera, 13.570 korisnika besplatnih obroka, 4.000 osoba sa invaliditetom, 1.000 najsiromašnijih porodica, 2.000 starih o kojima brinu gerontodomaćice...

"To je prva u nizu mera koje će biti sprovedene. Ipak, staraćemo se da, čim se steknu mogućnosti, iznos socijalnih davanja bude opet povećan", kaže Matić.

Proteklih dana je, saznaje Blic, usvojen je čitav set mera štednje, u okviru kojih su prvo “stradali“ socijalno ugroženi Beograđani.

Nova odluka grada o smanjenju naknada porodiljama zatekla je posebno nezaposlene mlade majke jer im od petka grad umesto 50.000 plaća 20.000 dinara, a zaposlene umesto 25.000 dobijaju po 10.000 dinara.

Zašto su mere štednje prvo pogodile socijalne kategorije sugrađana list je pokušao da sazna od gradonačelnika Siniše Malog, njegovog zamenika Andreje Mladenovića i gradskog menadžera Gorana Vesića, ali oni nisu odgovorili.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević jeste.

"Nisu samo porodilje pretrpele smanjenje naknade, već je usvojen ceo set mera jer je ozbiljno ugrožena ekonomska situacija grada. Osim umanjenih socijalnih davanja štednja će se odraziti i na komunalne usluge, razne subvencije i slično. Ovo je urađeno u sklopu mera za ekonomsko preživljavanje grada koji je u katastrofalnoj finansijskoj situaciji", kaže Nikodijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: