Vesti -

BG postao centar; Hrvati: Povezani do veće koristi

Beograd -- Železničke kompanije u regionu osnovale su u Beogradu Klaster železnica za Jugoistočnu Evropu, koji za sada okuplja 32 kompanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Klaster okuplja i institute i fakultete iz šest zemalja, a članovi su uglavnom privatne firme iz Nemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a cilj je povezivanje, poslovna saradnja i kasnije objedinjeno učešće u velikim infrastukturnim projektima, rečeno je na konferenciji za novinare.

Klaster železnica je osnovan kao prvo međunarodno poslovno udruženje u kome učestvuju zemlje bivše Jugoslavije posle 25 godina.

Iz Srbije su učlanjene skoro sve firme koje se bave železnicama, na primer Šinvoz iz Zrenjanina, ali i Saobraćajni fakultet u Beogradu i Saobraćajni institut CIP.

Osnivači očekuju da se klasteru pridruže firme i iz ostalih zemalja Jugositočne Evrope, kao i nacionalne železnice, od kojih su u tu organizaciju uključene delom samo Slovenačke železnice.

Partner Mreže za poslovnu podršku Milan Vučković je ispred Klastera železnica za Jugoistočnu Evropu rekao da je u prethodnom periodu pokazan veliki intres kompanija u regionu koje se bave železnicama da se povezuju i da je zato osnovan klaster kao neprofitna organizacija koja će se baviti, pre svega, stručnim pitanjima, razmenom iskustva i konkretnim projektima.

On je kazao da je prethodnih godina na tenderima zemalja iz bivše Jugoslavije u vezi sa železnicom ukupno učestvovalo oko 800 firmi, što pokazuje da postoji veliki potencijal u njihovom poveizvanju.

Direktor hrvatske kompanije Altpro Zvonimir Viduka je rekao da niko u današnje vreme ne može sam da obezbedi dobar posao na tržištu.

"U našem regionu Jugoistočne Evrope sada se realizuju velike investicije u železnicu pošto kroz njega prolaze dva velike železnička pravca - azijski iz Kine prema Evropi i drugi preko Turske", rekao je Viduka naglasivši da takve investicije nose veliki razvoj želznice.

Firme iz regiona, kako navodi, u tome veoma malo učestvuju zato što nisu organizovane i svaka je okrenuta samo sebi.

"Od povezivanja tih firmi privrede zemalja u reigonu bi imale veliku korist zbog podizanja njihove konkurentnosti i otvaranja novih radnih mesta", napomenuo je Viduka.

Predstavnik Bavarskog klastera železnica Folker Drenkhan je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu klasteru pridružiti i srpske železnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.