Vesti -

"BDP po glavi stanovnika 2018. je bio oko 7.200 $, dok će 2023. biti oko 10.400 dolara"

Beograd -- Građani Srbije će živeti sve bolje i standard će biti sve viši, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Životni standard građana biće značajno podignut pošto će po prognozi MMF-a i Svetske banke naša zemlja ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5 odsto, rekao je.

On je dodao da je BDP po glavi stanovnika 2018. bio oko 7.200 dolara, dok će 2023. biti oko 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

Najveći zadatak za državu je da obezbedi atraktivno tržište. Nakon postignute fiskalne konsolidacije i daljeg održavanja markoekonomske staiblnosti ključna će biti tri prioriteta, a to su povećanje plata i penzija odnosno lične potrošnje, još veća ulaganja u kapitalne investicije, kao i nastavak poreskog opterećenja zarada.

Naveo je i da su investicije bile rekodne ove godine pošto je predviđeno iz budžeta preko 220 milijardi dinara i dodao da će naredne godine biti planirano više od 250 milijardi investicija.

"Nastavićemo da smanjujemo opterećenja na zarade. Prošle godine je to bilo ukidanje naknade za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. Ove godine očekujem dodatno smanjenje za bar jedan procentni poen za 2020. godinu. Tako će naše tržite biti još bolje i atraktivnije za poslovanje", kazao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.