Biz - B92.net

Ako ste pali na ledu, evo kako to da naplatite

Beograđani koji su pali na trotoar zbog poledice ispred zgrade ili preduzeća mogu da traže naknadu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Zahtev za odštetu u slučaju nastalih povreda građani najpre podnose osiguravajućoj kući, ukoliko su firme ili pojedinci osigurani. Za prijavu šteta potrebna su lična dokumenta koja podrazumevaju i obaveznu lekarsku dokumentaciju, dokaze koji ukazuju gde je i u kom svojstvu sugrađanin oštećen i izjave eventualnih svedoka nezgode.

Naplata novca za povrede koje Beograđani zadobiju posle pada na neočišćenim trotoarima od snega ili leda mogu ići na teret skupština stanara, preduzeća ili pojedinaca, kao i javnih gradskih preduzeća.

U slučaju da stanari ili preduzeća poseduju polisu osiguranja od odgovornosti, građani će se za naknadu štete obratiti osiguravajućoj kući. U suprotnom, uterivanje dugova i odšteta mogući su dogovorom ili sudskim putem.

Čišćenje ulaza i trotoara u širini od pet metara ispred zgrada ili stambenih objekata isključivo je u nadležnosti stanara. Ostatak javnih površina održavaće nadležne gradske službe. Sudeći po broju sugrađana koji su u sredu zadobili prelome na zaleđenim trotoarima, i stanari i javna preduzeća pali su na testu održavanja.

"Osim od ličnih osiguranja za nezgode, građani odštetu mogu tražiti i kao oštećenici, po osnovu osiguranja odgovornosti za štete pričinjene trećim licima. Ukoliko pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za nastanak povrede nema zaključeno osiguranje svoje odgovornosti za štete pričinjene trećim licima, tada se odšteta ostvaruje sudskim putem", objašnjava Dragan Odžaklijević, direktor Društva za posredovanje u osiguranju "ACB".

Odštetne zahteve prema opštinskim upravama ili skupštinama zgrada, ispred kojih se dogodila povreda, građani bi trebalo da ispostave navedenim pravnim licima, navodi Odžaklijević.

"Praksa pokazuje da opštinske i gradske uprave uglavnom imaju ugovorena osiguranja od odgovornosti, a visina nadoknade za nematerijalnu štetu zavisi od limita koji je ugovoren sa osiguravačem", tvrde iz "ACB".

Neočišćena autobuska stajališta javnog gradskog prevoza u sredu u jutranjim satima koštala su preloma nekoliko sugrađana. Za njihovo uređenje, pa i čišćenje u smislu obaveštavanja nadležnih službi zadužena je Direkcija za javni prevoz. Ipak, za odštetu za povrede nastale prilikom ulaska i izlaska iz autobusa obraćaju se GSP.

"Prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu osiguran je bez obzira na to ima li kartu ili ne. Osigurani su i putnici na stajalištima koji zadobiju povredu dok ulaze ili izlaze iz vozila", objasnili su, za Večernje novosti iz GSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.