"Nadamo se da ćemo u 2022. omogućiti primenu 5G mreže u Srbiji"

U 2022. godini počeće aukcija spektra za 5G mrežu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2021.

16:45

Ilustracija: Depositphotos, sdecoret

To će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija u Srbiji, istakla je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na otvaranju dvodnevne konferencije Bizit, koja se održava u Beogradu.

Ona je navela da prve rezultate prelaska na 5G očekuje pre svega u poljoprivredi i autoindustriji.

"Nadamo se da ćemo u 2022. omogućiti primenu te mreže u Srbiji, što će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija", rekla je ona.

Matić je ocenila da je pandemija donela mnoge izazove, te da su neki prihvaćeni i iskorišćeni za napredak.

Ona je ocenila da je digitalna transformacija u godinama pandemije bila katalizator promena u svim aspektima društvenog delovanja, i da je uticala na poslovanje kompanija i odnos prema korisnicima.

Dodala je da se kontinuitet pandemijskih uslova odrazio na ogroman skok digitalnog poslovanja i elektronske trgovine koja je udvostručena. Ocenila je da će e-trgovina nadmašiti rast klasične trgovine, te da postoji mnogo prostora za razvoj e-trgovine u Srbiji.

Navela je da se dosta uradilo u izmenama pravnog okruženja da bi se omogućio rast i razvoj elektronske trgovine u bici za korisnike koja tek počinje u Srbiji.

Kao državne rezultate na polju digitalizacija, ministarka je navela završetak projekta povezane škole do kraja godine, koji će omogućiti lokalnu računarsku mrežu, 30.000 digitalnih kabineta, i besplatan internet u školama.

Značajnim razvojem saobraćajne infrastrukture kao i razvojem telekomunikacione infrastrukture daje se prilika kompanijama da nađu nove korisnike, naglasila je ona.

Posebno je istakla značaj razvoja širokopojasnog interneta po modelu javno-privatnog partnerstva za ruralna područja, koji će ove godine biti završen za 450 naselja, a u naredne dve godine još za 1.100 naselja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: