"Zelena evroobveznica je potvrda posvećenosti Srbije ulaganjima u zaštitu životne sredine"

Beograd -- Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović komentarisala je danas emitovanje prve zelene evro-obveznice na međunarodnom tržištu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Ona je rekla da je emitovanje ove obveznice, u vrednosti od milijardu evra namenjenih za ekološke projekte, pokazatelj posvećenosti Srbije ulaganjima u zaštitu životne sredine i ispunjavanju ciljeva Zelene agende.

Prema njenim rečima, sredstva od izdatih obveznica će biti upotrebljena za finansiranje i refinansiranje kapitalnih zelenih projekata, kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje vode za piće.

Takođe, za prikupljanje, prerada i reciklaža otpada, ulaganje u obnovljive izvore energije, očuvanje biodiverziteta, prevenciju zagađenja i druge projekte koji su važni za podizanje standarda životne sredine i bolji kvalitet života građana, saopštilo je ministarstvo.

"Ekologija je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije i prva smo zemlja u regionu koja je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala zelene evroobveznice i time obezbedila finansiranje ekoloških projekata po veoma povoljnim uslovima. Ovo je velika stvar za Srbiju, jer investicijama u zaštitu životne sredine, osim što rešavamo višedecenijske probleme u našoj zemlji, osiguravamo i čistiju budućnost za buduće generacije", rekla je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da je budžet resornog ministarstva ove godine već uvećan za četiri milijarde dinara i dodala da je obezbeđivanje dodatnih sredstava za ekološke projekte na međunarodnom tržištu potvrda najvećih ulaganja do sada u tu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu