Mali odgovorio Šoškiću: "Pojedinci vide samo ono što oni žele i čuju ono što se njima dopada"

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali reagovao je na najnovije kritike bivšeg guvernera NBS i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2021.

20:03

Mali odgovorio Šoškiću:
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Mali je konstatovao da se Šoškić ponovo stavlja u službu onih koji konstantnim lažima pokušavaju da se ubace u fotelju, kako bi nastavili da kradu.

On je konstatovao da Šoškić maliciozno pokušava da unizi rezultate koje Srbija postiže, te da realne podatke zamenjuje onima koji bi bili mili i njemu i njegovom nalagodavcu, po čijim se medijima šepuri, govoreći neistine.

"Javni dug Srbije, bez obzira na nikada veću krizu koju je izazvala pandemija virusa korona, stabilan je i trenutno iznosi 56,2 odsto BDP-a. Dakle, javni dug je ispod nivoa od 60 odsto, koliko je predviđeno Mastriškim sporazumom. Gospodina Šoškića ću podsetiti i da je naša zemlja prošlu godinu uspela da završi sa odličnim rezultatom, pošto je javni dug bio 58,2 procenta BDP-a. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je uspela da javni dug drži pod kontrolom, i tako će i ostati, uprkos merama podrške i građanima i privredi u iznosu od osam milijardi evra", naglasio je Mali i dodao da iz njegovih reči izbija zavist, jer je Srbija uspela da sačuva ekonomiju, radna mesta, da sačuva fabrike i podsetio da su Šoškić i njegovi pajtosi Srbiji ostavili javni dug od preko 70 odsto i zemlju pred bankrotom.

Objasnio je da stabilnost javnog duga garantuju visoke stope rasta koje se očekuju ove godine.

"Realni rast koji se očekuje na kraju 2021. godine je šest odsto sa daljim povećanjem kapitalne potrošnje države na 7,2 odsto BDP-a. Ali, možemo očekivati i rast od 7 odsto BDP-a, koji će najverovatnije ponovo biti jedan od najboljih rezultata u Evropi", naveo je Mali, podsećajući da je prošla godina, kada se dogodila najveća kriza ikada završena sa padom BDP-a od svega 1 odsto.

Mali je napomenuo i da je Srbija u prvoj polovini godine privukla 1,72 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 19 odsto više nego prošle godine.

Istakao je da da svetske finansijske institucije prepoznaju uspeh koji je postignut, pre svega vođenjem odgovorne, domaćinske ekonomske politike, što u odnosu na vreme kada su oni vladali nije bio slučaj.

"Građani imaju odlično pamćenje, te se sećaju koliko ste i Vi i Vaš nalagodavac bili odgovorni, ali pre svega prema svom džepu, što se i vidi po tajnim računima od Mauricijusa, preko Švajcarske do Hongkonga. Podsećanja radi, udeo kapitalnih rashoda 2010. godine iznosio je svega 3,2 odsto, dok je taj procenat sledeće, 2011. godine bio 3,1 odsto", objasnio je Mali i dodao da se danas za kapitalna ulaganja izdvaja čak 7,2 odsto BDP-a.

Mali je naveo da se građani sećaju da su posle njih bile neophodne teške mere fiskalne konsolidacije.

"Tako pamtimo da je kurs evra bio 81 dinar, a da se zahvaljujući bravuri gospodina Šoškića maestralno popeo na čak 113,13, koliko je iznosio 2012. godine. Možda je bolje ne prisećati ljude kako im je na taj način obezvređen realni dohodak i time urušen kvalitet života. Kada već govorimo o urušavanju životnog standarda, prisetimo se i minusa u kojem ste plivali, pošto kada je reč o privrednom rastu, on je 2012. godine iznosio -0,7 procenata. Podsetiću i da tada nije bila kriza, poput ove sa kojom se danas suočavamo", naveo je Mali i dodao da je apsolutni iznos BDP-a u odnosu na Šoškićevo vreme, danas gotovo dupliran.

Mali je podsetio i na rekordnu stopu nezaposlenosti, koja je za vreme njegovog mandata iznosila rekordnih 23,9 odsto, dok je prošle godine, uprkos izazovima, bila 9 procenata.

Građani se, kaže Mali, sećaju i ekstremno visokih stopa inflacije, po kojima je još jedan u nizu Đilasovih majstora za propast ostao zapamćen.

"Tako je inflacija u Šoškićevo vreme, 2011. godine, došla do rekordnih 11 odsto, čime je dodatno obezvređen realni dohodak građana. Ali, oni za to ne haju, imajući u vidu da im je primarni interes novac, ali u njihovom džepu", objasnio je Mali.

Mali je istakao da kao u "Ćelavoj pevačici" Ežena Joneskoa pojedinci vide samo ono što oni žele i čuju ono što se njima dopada.

"Ukoliko bi govorili istinu, onda bi propagandna mašinerija samozvanog lidera opozicije Dragana Đilasa bila urušena kao kula od karata. Bez plana, bez ideje, ali uz regrutovanje onih za koje smatra da mogu da operu brlog izgovorenog, uz najniže ljudske nagone, verovatno misli da mu je otvoren put ka vlasti. Kako i oni sami ponekad priznaju – milom ili silom", rekao je Mali i podsetio da u propagandne svrhe ne prezaju da regrutuju i zločince, jer se ne mogu nazvati čak ni kriminalcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: