"Nismo hteli da puštamo da stranci to rade; uložićemo više nego u Novi Sad i Niš" FOTO

"Više ćemo uložiti u Kragujevac nego u Novi Sad i Niš, samo da znate", kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući danas na pitanja novinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

09:48

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

On je, naime, obišao danas hotel "Biogor" u Sisevcu kod Paraćina čija je izgradnja u toku, a vrednost investicije je oko 4,5 miliona evra.

Tom prilikom bilo je reči i o investicijama u Kragujevcu.

"Kragujevac nam je tako raštrkan i rasprostranjem, tako je razgranata mreža kanalizacije. Moramo da uradimo i fekalnu i kišnu mrežu, prečistače za otpadne vode. Radimo obilaznicu oko Kragujevca... To je sve brdo para. 155 miliona evra će samo da košta obilaznica koju će raditi oko 10 srpskih firmi, nismo hteli da puštamo da stranci to rade", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, putnim povezivanjem Kragujevca ovaj grad postaje centar "ne samo Šumadije, već centar u tom smislu kao što je Niš centar svih balkanskih ruta".

Vučića su u Sisevcu dočekali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka turizma Tatjana Matić, vlasnici hotela, građani.

Vučić: "Dobro, 200.000 evra, šta je problem?"

"Mnogo vam je lepo ovde, mnogo ulažete", konstatovao je Vučić i dodao da je potreban bolji put kako bi dolazilo više ljudi.

Taj put mogao bi da košta oko dva miliona evra.

Vlasnica hotela zahvalila je predsedniku Vučiću na dolasku, ističući da je tu u poseti bio samo još jedan predsednik, pre čak 60 godina, te da je on jedini koji je skoro došao.

Kada bude završen, hotel "Biogor" u okviru kompleksa Sisevac terme biće luksuzni hotel koji će se, prema rečcima Bobana Ilića, vlasnika kompanije RM Stubica koja je investitor, prostirati na oko 10.000 kvadrata.

Hotel će, rekao je Ilić za Tanjug, imati četiri zvezdice i 50-ak soba i apartmana od kojih će neki imati i đakuzi kade na terasama.

Naveo je da će od dodatnih sadržaja postojati tri konferencijske sale, te da je u planu teretana, kao i spa i velnes centar sa šest sauna, koje će imati pogled na prirodu.

U okviru hotela, naveo je, postojaće i unutrašnji bazeni, đakuzi, spoljašnji bazeni, a postojeći restoran će biti renoviran.

Inače, u okviru kompleksa Sisevac terme već postoje olimpijski bazen sa termalnom vodom, restoran, prirodno okružzenje za decu, vešstačko jezero, izletište, reka Crnica i ribnjaci.

Vučić najavio je danas da će za 15 do 20 dana početi radovi na putu koji će spojiti Sisevac i Grzu, u dužini od 18,5 kilometara.

Vučić je rekao i da će biti urađena i još četiri kilometra puta na putu od Ćuprije preko Senja do Sisevca i da će biti završena za dva meseca.

On je istakao da će građani vrlo brzo videti mašine na putu između Sisevca i Grze, kako bi se spojila ta dva turistička mesta.

Kazao je da će to povećati broj turista koji će kada budu imali put moći preko Grze da dođu u Sisevac.

Predsednik je napomenuo da u Paraćinu ima oko 6.500 nezaposlenih i da će država smanjiti taj broj i tako što će dovesti investitora u paraćinsku staklaru, za koju su zainteresovani Švajcarci, Austrijanci i Slovenci.

"Kada je reč o putevima, ima toliko posla da nema dovoljno mašina i ljudi da to urade, mi ćemo da platimo samo da ima ko da uradi", dodao je Vučić.
Takođe, najavio je da će biti urađen i put od Paraćina preko Drenovca do Pojata.

Ponovio je da očekuje da za mesec i po do dva bude napravljen prvi ugovor sa EU za izgradnju brze pruge od Beogada do Niša i da će za tri ili četiri godine moći da se putuje između Beograda i Paraćina za samo sat i 15 minuta.

Vlasnici hotela, porodica Milovanović, su rekli da će im puno značiti put između Sisevca i Grze, jer će onda imati više turista.

Vlasnica Radojka Milovanović je pozvala Vučića da dođe na otvaranje puta pošto će to, kako je rekla, biti završeno za nekoiko meseci. Predsednik se na to nasmejao i obećao da će doći na otvaranje u zadatom roku.

Vučić je zatim odgovarao i na pitanja novinara.

"Država drži utegnute javne finansije, gradi puteve, kanalizaciju, ali napreduje zahvaljujući ovakvim ljudima, ovoj divnoj porodici koja ulaže u prostor. Izgradićemo put do 1. oktobra, ova 4 kilometra su vam završena, a onda gradimo i do Grze", kazao je Vučić osvrćući se na porodicu koju je posetio u tom kraju.

Potrebno je tu još keramičara, varilaca, kuvara, vodoinstalatera i drugih kadrova, napomenuo je predsednik, kazavši da će gledati da poveća plate meštanima.

Podsetimo, predsednik je ranije, tokom posete Despotovcu, rekao da će ponovo raditi fabrika stakla u Paraćinu. On je istakao i da su za nju zainteresovani investitori iz Švajcarske, Austrije i Slovenije.
"Mislim da imamo tri zainteresovana ponuđača - Švajcarce, Austrijance i Slovence. To su dobri kupci, a ne kao oni što su bili pre koji su tu samo hteli da opljačkaju", rekao je Vučić tokom obilaska Despotovca.

Predsednik je naglasio da će to dodatno promeniti na bolje situaciju u celom tom okrugu.

Takođe, kazao je da će Gilje postati važan centar kada tu bude prošla brza pruga i da će tu stanicu koristiti Jagodinci.

Vučić očekuje da će do kraja septembra biti potpisan prvi ugovor sa EU za brzu prugu Beograd - Niš, kao i da će se prvo raditi deonica Ðunis - Stalać od 17,5 kilometara.

"To će dodatno da znači za celo Pomoravlje kao i dodatno privlačenje investitora u ovaj deo Srbije", naglasio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: