Uskoro manji računi za struju: Ko je sve "energetski ugrožen kupac"? VIDEO

Račun za struju nije rado viđen u poštanskom sandučetu.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 20.04.2021.

19:16

Uskoro manji računi za struju: Ko je sve
Foto: Printskrin/TV Prva

Uskoro će određenim građanima država pružiti olakšice i umanjiti iznos računa. Energetski ugrožen kupac je nova kategorija u Zakonu o energetici. Koja domaćinstva ispunjavaju uslove definisaće se prema potrošnji po ukućanu.

Domaćinstva sa jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno moći će da ostvare pravo na besplatne kilovate elektirčne energije, kao i domaćinstva sa dva i tri člana koji troše 160 kilovata-časova.

Pravo na besplatne kilovate električne energije imaće i domaćinstva sa četiri i pet članova koji troše 200 kilovat-časova, kao i domaćinstva sa šest i više članova koji troše 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a sve iznad toga 75 kubika mesečno.

Ova mera se automatski primenjuje na sve koji primaju socijalnu pomoć ili dečji dodatak, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, treba da kontaktiraju lokalne samouprave i centre za socijalni rad.

Povlastice važe godinu dana ali ukoliko domaćinstvo propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na beneficije.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: