Vunu niko neće za džabe: Odlučili da više ne budu "ovce za šišanje"

Beograd -- Marko Janković predsednik je novoosnovanog "Udruženja odgajivača ovaca Srbije".

Izvor: B92, boljazemlja.com
Podeli
Foto: Deposithotos, muha04
Foto: Deposithotos, muha04

Marko je rešio da uzme stvar u svoje ruke i da zajedno sa drugim uzgajivačima ovaca osnuje udruženje kako bi se organizovali i zaštitili.

Gostujući u emisiji "Bolja zemlja" on je ukazao da se poslednjih godina, otkupna cena vune smanjuje. "Prošle godine je bila osamdeset dinara, a ove je trideset. To ne pokriva ni cenu šišanja ovce", objasnio je Janković.

Kako kaže, cena šišanja ovce je od dvesta do dvesta pedeset dinara, a ako ovca u proseku daje od tri do četiri kilograma vune, "onda vam je jasna računica".

Kako je rekao okidač za osnivanje Udruženja bila je niska otkupna cena jagnjadi.

"Ja razumem situaciju sa koronom, ali i pre svega toga je bilo problema i otkupna cena je bila niska", rekao je Marko Janković.

U planu je, kako kaže, da se do kraja godine organizuje jedan veliki otkup jagnjadi, kao i izgradnja otkupnih stanica.

Mnogi se žale i za povraćaj, i za subvencije i za isplatu subvencija. Što se tiče priplodnog materijala, tih sedam hiljada po grlu je sasvim u redu, ali problem je što te subvencije nama stižu jako kasno, objašnjava on.

"Svakom poljoprivredniku bi tih sedam hiljada značilo na početku radova, kada treba novca za naftu, za obradu zemljišta, a mi te subvencije dobijemo godinu dana nakon podnošenja zahteva", rekao je on,

Marko Janković je došao iz Švedske, sa ženom Šveđankom i novac koji je zaradio tamo uložio u uzgajanje ovaca. Sve ovo što se dešava je za njega "hladan tuš".

strana 1 od 169 idi na stranu