Šta nas očekuje u sektoru ritejla u 2019?

Prvi put posle pet godina, na vrh svetske liste kao najskuplja ulica vraća se Causeway Bay iz Hong Konga, dok je Peta Avenija u Njujorku pala na drugo mesto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

17:46

Šta nas očekuje u sektoru ritejla u 2019?
Foto: CBS International

Razlog tome leži u značajnom padu renti u Njujorku tokom poslednjih dvanaest meseci, dok u Hong Kongu uprkos malom padu, cene renti ostaju stabilne.

Najskuplja evropska ulica i dalje je New Bond Street u Londonu i zauzima treće mesto na globalnom nivou, budući da trgovci luksuznim nekretninama i dalje smatraju prestonicu Velike Britanije kao ključnu destinaciju u Evropi. Sve ovo nove su poruke na najvećem internacionalnom sajmu nekretnina u oblasti maloprodajnih sektora MAPIC 2018, koji je održan u Kanu od 14. do 16. novembra.

Vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBS International, deo Cushman&Wakefield grupe, i ove godine prisutna je na jedinom sajmu ove vrste u svetu, a Regionalni direktor retail sektora CBS International, Jelena Radulović, kaže da su i ove godine predstavljeni novi globalni trendovi u industriji maloprodajnih prostora.

"Poseban akcenat biće na multifunkcionalnim prostorima koji će služiti za zabavu i druženje u tržnim centrima, kao i na digitalizaciji kupovine koja se već rapidno dešava u svetu. U današnje vreme kada se i u Srbiji i u regionu sve više kupuje “iz fotelje”, vrlo je važno da pratimo svetske trendove kako bismo mogli da damo pravi savet i podršku investitorima koji ulažu u tržne centre. S druge strane, za nas je najveća prilika da pokušamo da predstavimo naše tržište novim brendovima, animiramo ih da otvore radnje u Srbiji, predstavimo im kvalitetne informacije o tome kakve promete mogu da očekuju kod nas, ali i da li njihov koncept može da postigne uspeh na našem tržistu. Prethodnih godina, kroz ostvarene kontakte na ovom sajmu doveli smo nekoliko novih brendova u Srbiju", kaže Jelena i objašnjava kakve nas aktivnosti u sektoru retaila očekuju u narednih godinu dana.

"Stanje u sektoru retaila je vrlo dinamično jer se zbog novih projekata očekuje da će tržište ući u fazu transformacije i zatim stabilizacije. Ovih dana je otvoren prvi šoping centar Nepi grupe u Novom Sadu, a Beograd takođe ima potrebu za novim šoping centrima. Zato već sledeće godine očekujemo otvaranje Ada Mall-a, kompanija MPC razvija novi projekat na Zvezdari, dok su projekti BW Galerija i Delta na Autokomandi zanimljivi za sve u maloprodajnom sektoru", zaključuje Jelena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

6 h

Podeli: