SPC o megaobjektu na NBG: Njima stanovi, nama prihodi FOTO

Srpska pravoslavna crkva pojavila se kao investitor u izgradnji poslovno-stambenog kompleksa u bloku 32 u Novom Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Deo parcele SPC je ustupila suinvestitoru za izgradnju dva stambena objekta sa 127 stanova i podzemne garaže koji će pripasti MPC-inženjeringu i ta firma će ostvarivati prihode od njihove prodaje, dok u tim zgradama Crkva neće imati stanove. To će biti definisano ugovorom o fizičkoj deobi koji je u pripremi i koji SPC tek treba da potpiše sa suinvestitorom.

To je, kako kažu, njihov prvi kapitalni projekat u Beogradu, s obzirom na prihode koje očekuju od iznajmljivanja poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji.

Na gradilištu kod Hrama Svetog Dimitrija uveliko traju radovi, na zemljištu koje je u vlasništvu SPC.

Izgradnju dva stambena i jednog poslovnog objekta finansiraće suinvestitor, firma MPC inženjering.

Po ugovoru o zajedničkoj izgradnji, potpisanom pre dve godine, suinvestitor će izgraditi za SPC poslovni objekat sa podzemnom garažom na dva nivoa, u delu parcele prema postojećem pravoslavnom hramu.

Crkva ne namerava da proda budući poslovni objekat, nego da ga iznajmljuje kompanijama, a prihode će koristiti za "svoje potrebe", među kojima je, preciziraju, i završetak Hrama Svetog Dimitrija.

Na pitanje odakle Crkvi to zemljište, navode da je u njihovom vlasništvu odranije, te da je SPC oduzeto najviše građevinskog zemljišta.

Ispričali su da je za SPC za sada ovo prvi kapitalni objekat u Beogradu s obzirom na dobru lokaciju u centru Novog Beograda i mogućnost za ostvarivanje prihoda od rentiranja, a na pitanje da li je bilo još takvih sličnih projekata u Srbiji gde se SPC pojavljuje kao investitor, odgovaraju da je verovatno bilo, ali ne navode precizno o kojim projektima je reč.

SPC je, kao vlasnik zemljišta, objašnjavaju, ustupila MPC inženjeringu oko 50 ari zemljišta za dve stambene zgrade, dok će se poslovni objekat za crkvu biti na oko 23 ara.

Poslovni prostor prostiraće se na 5.235 metara kvadratnih, a dva stambena kompleksa na oko 25.000 metara kvadratnih.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Iz PMC inženjeringa nisu davali nikakve informacije, a na sajtu kompanije su slike budućeg kompleksa, u kome su zastupljeni stanovi različitih stuktura, od jednosobnih do petosobnih na tipskim etažama, kao i savremeno organizovani dupleksi na poslednjim sparatovima, a projektovani su u skladu sa konceptom savremenog, luksuznog stanovanja.

O tom poslu pre zaključenja ugovora o izgradnji SPC je razgovarala i sa oko 10 drugih firmi, ali je izabrala PMC inženjering kao "najozbiljniju" firmu kada je reč o uslovima koje su ponudili.

U SPC za Tanjug navode i da su svi podaci o projektu na Novom Beogradu na tabli kod gradilišta.

Na toj tabli piše da su investitori SPC - Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i PMC inženjering i podatak da će se kompleks prostirati na 36.601,59 metara kvadratnih.

Navodi se i da je gradnja počela 8. marta ove godine, a da je rok za izgradnju 18 meseci.

Građevinsku dozvolu izdao je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, u kojem za Tanjug navode da ne raspolažu podacima kada i po kom osnovu je SPC - Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka postala vlasnik predmetnog gradskog građevinskog zemljišta.

Vesti

strana 1 od 259 idi na stranu