Posao Amerikancima: Kosovo dobija TE od mlrd. EUR

Vlada Kosova postigla je sporazum za izgradnju nove termoelektrane "Kosova e Re" (Novo Kosovo) u kojoj će biti investirano više od milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

13:24

Posao Amerikancima: Kosovo dobija TE od mlrd. EUR
Foto: Thinkstock, ilustracija

Na sastanku Upravnog odbora za izgradnju termoelektrane i predstavnika američke kompanije Countour Global je dogovoreno da se narednih dana potpiše komercijalni sporazum.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, nakon završetka tog projekta biće omogućena energetska nezavisnost Kosova. Termoelektrana će biti izgrađena sa jednim blokom, sa minimalnom efikasnošću od 40 odsto i bruto snage od 500 MW.

Izgradnja ove termoelektrane omogućiće centralno grejanje za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje.

"Postizanje sporazuma je rezultat višegodišnjeg rada vlada Kosova, mnogih ljudi, mnogih stručnjaka koji su u teškim uslovima uspeli da obezbede zemlji sigurnu energetsku budućnost i istovremeno ugovor koji garantuje postizanje maksimuma za institucije i narod Kosova", navedeno je u saopštenju.

Nova termoelektrana će početi da se gradi 2018. godine a biće u funkciji od 2023. godine. Biće izgrađena prema najnovijoj tehnologiji i na taj način će se odraziti na smanjenje emisije gasova, odnosno na očuvanje životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: