Antić: "Meko nas pritiskaju" da poskupi struja

Vlada Srbije je "pod mekim pritiskom međunarodnih finansijskih institucija da poveća cenu struje", rekao je u Skupštini ministar rudarstva Aleksandar Antić.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao, Vlada ipak "pokušava da drži izbalansiranu cenu struje imajući u vidu tržišnu cenu i socijalnu situaciju".

On je time replicirao poslaniku Miloradu Mirčiću (SRS) koji je u raspravi o davanju državnih garancija za kredite Nemačke razvojne banke (KfW) koje će koristit Elektroprivreda Srbije i Elektromreže Srbije, rekao da EU nameće Srbiji cenu struje i tehnologiju u zaštiti životne sredine, pa bi tako Srbija mogla postati tehnološki zavisna.

Ministar je rekao da se deset miliona evra godišnje daje iz budžeta da bi se platila struja i gas za oko 60.000 najsiromašnijih građana.

Antić je rekao i da Srbija štiti životnu sredinu pre svega zbog sebe i da "nije dobro kada se stvara takva atmosfera u javnosti da se to čini zbog EU".

Poslanik Goran Ćirić (DS) istakao je da poslanici nisu dobili na uvid sporazume EPS-a i EMS-a sa KfW o kreditima pa se ne može zaključiti koliko će se novca od tog zajma odvojiti za radove, a koliko će biti plaćeni konsultanti u EPS-u.

"Niko ne osporava trud ljudi koji rade u EPS ali nedavno je uzdvojeno 200 miliona evra za restrukturiranje i korporativizaciju EPS, a ne znamo šta je do sada urađeno, osim da je proizvodnja struje u prvom kvartalu pala za 18 odsto" rekao je Ćirić i dodao da novi zajmovi povećavaju i javni dug.

Antić je replicirajući Ćiriću rekao da proizvodnja struje u EPS-u nije pala 20 odsto već ukupno 14,5 odsto, a samo proizvodnja u hidroelektranama pala je za 14 odsto, dok je proizvodnja uglja smanjena za 10,1 odsto.

"Proizvodnja struje je pala samo u odnosu na prošlu rekordnu godinu kada je proizvedeno 36.650 gigavat sati a u poslednjih 15 godina prosečna proizvodnja je bila 33.700 gigavat sati", rekao je Antić.

On je istakao da nije zadovoljan time što se "neki elementi u EPS-u nisu brže rešavali", ali da je u restrukturiranju do sada od 14 preduzeća napravljeno jedno i za toliko je smanjen broj direktora.

On je dodao da je u toku procena imovine EPS-a, a kada se završi ta kompanija će postati zatvoreno akcionarsko društvo.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da se javni dug Srbije smanjuje i da može da se izračuna u svakom trenutku zavisno od kurseva valuta jer je 40 odsto u evrima, a 30 odsto u dolarima.

"Kredit od 200 miliona evra koji je uzet od Evropske banke za obnovu i razvoj nije novo zaduženje već je uzet da bi se refinansirali stari dugovi", rekao je Vujović.

On je dodao da se specifikacija troškova za 'otpepeljavanje' u Termoelektrani "Nikola Tesla" A i povećanje energetske efikasnosti u prenosnom sistemu može tražiti od EPS-a i EMS-a. Vujović je istakao da će po tim ugovorima kamatna stopa za neiskorišćena sredstva biti 0,25 odsto godišnje.

Vesti

strana 1 od 9300 idi na stranu